Benjamin Netanyahu a respins termenii de încetare a focului propuși de Hamas

0
Publicat:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins termenii propuși de Hamas pentru încetarea focului, în opinia acestuia „victoria totală” în Gaza este posibilă în câteva luni, scrie BBC.com.

Benjamin Netanyahu FOTO: EPA-EFE
Benjamin Netanyahu FOTO: EPA-EFE

Netanyahu a comentat după ce mișcarea Hamas a formulat o serie de cereri ca răspuns o propunere de încetare a focului susținută de Israel. Prim-ministrul Netanyahu a spus că negocierile cu mișcarea „nu duc nicăieri” și a descris termenii lor ca fiind „bizari”.

Discuțiile vor continua pentru a se ajunge la o înțelegere. „Nu există altă soluție decât o victorie completă și finală”, a spus domnul Netanyahu într-o conferință de presă miercuri.

„Dacă Hamas va supraviețui în Gaza, este doar o chestiune de timp până la următorul masacru”.

Era de așteptat ca Israelul să se opună contraofertei Hamas, dar acest răspuns este o mustrare categorică, iar oficialii israelieni văd că în mod evident că un efort al Hamas de a pune capăt războiului în condițiile sale ca fiind total inacceptabil.

Un înalt oficial Hamas, Sami Abu Zuhri, a declarat agenției de presă Reuters că remarcile domnului Netanyahu „sunt o formă de bravada politică” și arată că intenționează să continue conflictul din regiune, scrie BBC.com.

Contraoferta Hamas prevedea o pauză de 45 de zile, retragerea armatei israeliene, schimbul prizonierilor și de rămășite umane. De asemenea, acordul prevedea creșterea livrărilor de alimente și ajutoare. Potrivit planului Hamas războiul s-ar fi încheiar în 135 de zile.

Datele arată că aproximativ 1.300 de persoane au fost ucise în timpul atacurilor Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie anul trecut. Peste 27.700 de palestinieni au fost uciși, în timp ce alți 65.000 au fost răniți în timpul războiului lansat de Israel ca răspuns, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite