Armata israeliană arată dovezi ale finanţării iraniene directe către Hamas: „Exportă teroarea în Orientul Mijlociu” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata israeliană (IDF) a declarat marţi că a găsit în sistemul extins de tuneluri de sub Fâşia Gaza dovezi ale fluxurilor de bani între Iran şi organizaţia islamistă palestiniană Hamas, relatează dpa.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat că soldaţii israelieni au descoperit documente care dovedesc transferuri în valoare totală de peste 150 de milioane de dolari din Iran către Hamas şi liderul său din Fâşia Gaza, Yehya al-Sinwar, din 2014 până în 2020.  Forţele armate au publicat şi fotografii ale mai multor documente, precum şi fotografii cu plicuri şi numerar.

Gruparea teroristă Hamas, finanțată de Iran FOTO Profimedia
Gruparea teroristă Hamas, finanțată de Iran FOTO Profimedia

Informaţia nu a putut fi verificată în mod independent, anunță Agerpres.

"Acesta este un alt exemplu al modului în care Iranul exportă teroarea în Orientul Mijlociu", a spus Hagari. "Teroarea pe care Iranul o exportă şi o produce este o problemă globală", a mai spus oficialul israelian.

Israelul este inamicul declarat al Iranului încă de la Revoluţia islamică din 1979. Alături de alte miliţii, precum Hezbollah în Liban şi rebelii houthi în Yemen, Hamas face parte din aşa-numita "Axă a rezistenţei", o reţea de grupuri care luptă împotriva Israelului şi care primeşte sprijin financiar şi material de la Teheran, notează dpa.  

Război în Israel. Cum a răspuns Hamas în cazul propunerii de încetare a focului în Gaza

  Un nou armistițiu ar putea fi încheiat. Gruparea islamistă palestiniană Hamas a anunțat că a oferit un răspuns la propunerea-cadru referitoare la o nouă încetare a focului în Gaza, relatează BBC.

Informațiile privind acordul - stabilit de Israel, SUA, Qatar și Egipt - nu au fost făcute publice. Inițial, s-a vehiculat că acordul ar prevedea o perioadă de încetare a focului de șase săptămâni, timp în care mai mulți ostatici israelieni ar urma să fie eliberați în schimbul prizonierilor palestinieni. 

Atât Israelul, cât și Statele Unite au afirmat că analizează răspunsul organizației Hamas

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care și-a început turneul în Orientul Mijlociu, a afirmat că va purta discuții miercuri cu oficialii israelieni cu privire la răspunsul oferit de Hamas. 

În vreme ce Blinken nu a dezvăluit ce părere au Statele Unite despre acest răspuns, președintele Joe Biden l-a descris ca fiind „puțin exagerat" - lăsând de înțeles că liderii israelieni nu vor accepta prea ușor solicitările grupării. 

Un oficial de rang înalt al Hamas a afirmat pentru sursa citată că gruparea a prezentat o „viziune pozitivă” ca răspuns la acest cadru, însă a solicitat o serie de amendamente referitoare la reconstrucția Gaza, la revenirea locuitorilor în casele lor și la măsurile pentru cei care au fost strămutați. 

În plus, oficialul a mai susținut că Hamas a solicitat modificări referitoare la tratamentul celor răniți, inclusiv revenirea în Gaza și transferul la unități spitalicești din străinătate. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite