Bashar al-Assad, ameninţat din nou cu moartea de un ministru israelian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele sirian Bashar al-Assad FOTO EPA
Preşedintele sirian Bashar al-Assad FOTO EPA

Un ministru care face parte din Cabinetul de Securitate al Israelului l-a ameninţat din nou cu moartea pe preşedintele sirian Bashar al-Assad dacă va permite Iranulului, un aliat al regimului său, să utilizeze Siria pentru atacuri către teritoriul israelian, transmite Reuters.

„Israelul nu s-a implicat până în prezent în războiul civil sirian“, a declarat luni Yuval Steinitz, ministrul israelian al Energiei, citat de Ynet şi Reuters.

„Dacă preşedintele sirian Bashar al-Assad continuă să permită Iranului să opereze de pe teritoriul sirian, Israelul îl va lichida şi va înlătura regimul său“, a ameninţat el.

„Dacă al-Assad lasă Iranul să transforme Siria într-o bază militară împotriva noastră, pentru a ne ataca de pe teritoriul sirian, trebuie să ştie că asta va duce la sfârşitul său“, a adăugat Steinitz, care a mai proferat, la sfârşitul lui aprilie, ameninţări cu moartea la adresa preşedintelui sirian.

„Dacă al-Assad permite Iranului sau oricui altcuiva să declare război Israelului de pe teritoriul sirian, el îşi asumă toată responsabilitatea şi toate riscurile la adresa existenţei nu doar a regimului său, ci şi a propriei persoane“, a spus atunci ministrul israelian, citat tot de Ynet.

Steinitz este membru al Likud, partidul premierului Benjamin Netanyahu. El face parte din Cabinetul de Securitate.

Declaraţiile ministrului israelian intervin în timp ce presa de la Tel Aviv scrie că Iranul este pregătit să atace cu rachete Israelul.

Israelul şi Siria se află, în mod oficial, în stare de război.

Relaţiile dintre cele două ţări sunt extrem de tensionate în prezent, mai ales că trei inamici ai Israelului operează în teatrul de război din Siria - regimul însuşi, Iranul şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah.

De la începutul războiului din Siria, în 2011, Israelul a avut grijă să nu se antreneze într-un conflict. Însă statul israelian a efectuat în ultimii ani zeci de atacuri împotriva unor poziţii ale regimului Assad sau convoaie cu armament pe care le-a prezentat ca provenind din Iran şi destinate Hezbollahului.

În februarie, Israelul a recunoscut pentru prima oară că a atacat ţinte iraniene în Siria, după pătrunderea unei drone iraniene în spaţiul său aerian. Aceasta a fost prima confruntare deschisă declarată între Israel şi Iran în Siria.

Tensiunile au crescut de atunci, agitând spectrul unei confruntări iraniano-israeliene în Siria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite