Reprezentantul Israelului la ONU: Iranul antrenează peste 80.000 de combatanţi şiiţi în apropiere de Damasc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Israelului la ONU a afirmat joi în Consiliul de Securitate că Iranul a recrutat peste 80.000 de combatanţii şiiţi şi îi antrenează într-o tabără militară de lângă Damasc, capitala Siriei, transmite Reuters.

Prezentând o hartă în faţa membrilor Consiliului, Danny Danon a declarat: „Ceea ce vedeţi aici este un centru de recrutare iranian din Siria. Iranienii au sub controlul lor peste 80.000 de militanţi şiiţi. În această bază, situată la peste 8 kilometri de Damasc, ei sunt antrenaţi să comită acte teroriste în Siria şi în întreaga regiune“.

Această declaraţie survine într-un context al înteţirii discursului israelienilor faţă de situaţia din Siria.

Ministrul israelian al Energiei Youval Steinitz l-a ameninţat recent cu moartea pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, susţinut de Iran, organizaţia paramilitară şiită libaneză Hezbollah şi Rusia.

„Dacă Assad va permite Iranului sau oricui altcuiva să declare război Israelului de pe teritoriul sirian, el îşi va asuma toată responsabilitatea şi riscuri nu doar la adresa regimului său, dar şi a propriei persoane“, a spus Steinitz într-un interviu acordat site-ului de ştiri Ynet.

Apoi ministrul Apărării Avigdor Lieberman a avertizat că ţara sa va distruge orice sistem antirachetă instalat de Rusia în Siria dacă acesta va fi folosit împotriva avioanelor israeliene.

„Important pentru noi este ca armele defensive pe care ruşii le oferă Siriei să nu fie folosite împotriva noastră. Dacă vor fi folosite împotriva noastră, vom acţiona. Un lucru trebuie să fie clar: dacă cineva va trage în avioanele noastre, noi îl vom distruge“, a subliniat Lieberman, adăugând că ţara sa nu îşi doreşte o escaladare a tensiunilor cu Rusia.

Aceste declaraţii au fost făcute pe fondul informaţiilor conform cărora Rusia ia în considerare posibilitatea de a livra Siriei sisteme de apărare antirachetă S-300.

Israelul şi Siria se află, în mod oficial, în stare de război.

De la începutul războiului din Siria, în 2011, Israelul a avut grijă să nu se antreneze într-un conflict. Însă statul israelian a efectuat în ultimii ani zeci de atacuri împotriva unor poziţii ale regimului de la Damasc sau împotriva unor convoaie cu armament pe care le-a prezentat ca provenind din Iran şi fiind destinate Hezbollahului.

În februarie, Israelul a recunoscut pentru prima oară că a atacat ţinte ale Iranului din Siria. Aceasta a fost prima confruntare deschisă declarată între Israel şi Iran în teritoriul sirian.

Tensiunile au crescut de atunci, agitând spectrul unei confruntări iraniano-israeliene în Siria.

La 9 aprilie, o bază aeriană din provincia Homs, situată în centrul Siriei, a fost ţinta unui raid atribuit de regimul de la Damasc şi aliaţii săi rus şi iranian Israelului. Cel puţin 14 combatanţi pro-Assad - între care şapte iranieni - au fost ucişi. Iranul a ameninţat cu o ripostă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite