Barack Obama: O încetare a focului în Fâşia Gaza este un „imperativ strategic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama FOTO Reuters
Barack Obama FOTO Reuters

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a transmis, duminică, premierului israelian Benjamin Netanyahu că o încetare cât mai rapidă a focului în Fâşia Gaza este un „imperativ strategic”, informeaza AFP.

În cadrul unei discuţii telefonice dintre cei doi lideri, preşedintele american a atras atenţia că violenţele din Gaza trebuie să înceteze pe baza unui armistiţiu durabil şi necondiţionat, mai ales în contextul în care numărul palestinienilor ucişi a depăşit în această săptămână 1.000 de persoane.

„Barack Obama a menţionat clar că punerea în aplicare a unei încetări a focului imediată şi necondiţionată este un imperativ strategic. Statele Unite îşi exprimă îngrijorarea profundă în legătură cu numărul de morţi în rândul civililor palestinieni şi a israelienilor”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Totodată, liderul american a apreciat o degradare a situaţiei umanitare din Fâşia Gaza, însă a reafirmat „dreptul” Israelului de a se apăra împotriva atacurilor grupării teroriste Hamas.

Sâmbătă, mişcarea islamistă Hamas a lansat un armistiţiu de 12 ore, însă cu toate acestea ambele părţi implicate în conflict şi-au continuat ofensiva. Mai mult decât atât, Benjamin Netanyahu a acuzat grupul Hamas că şi-a încălcat propriul armistiţiu.

„Hamas nu îşi respectă nici măcar propriul armistiţiu. Continuă să lanseze rachete în timp ce noi vorbim”, a declarat premierul israelian într-un interviu pentru postul CNN.

Recent, armata israeliană a mai anunţat că nu este responsabilă de atacul produs joi la o şcoală ONU din Fâşia Gaza, atac în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 15 persoane, printre care copii şi angajaţi ai Naţiunilor Unite. Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au precizat că singura rachetă lansată de ei a aterizat în curtea respectivei şcoli.

Armate israeliană susţine de asemenea, pe baza unor înregistrări video aeriene, că unitatea şcolară, care funcţiona ca şi adăpost, era goală în momentul bombardamentului. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat în această săptămână „consternat” de atacul produs la şcoala din Beit Hanoun.

Potrivit celui mai recent bilanţ, peste 1.060 de palestinieni, în principal civili, şi-au pierdut viaţa de la începutul conflictului israeliano-palestian. În cadrul acestor violente au murit şi 43 de soldaţi şi doi civili din Israel.

[<a href="//storify.com/Noemi_Varga/conflictul-dintre-israel-i-gruparea-hamas" target="_blank">View the story "Conflictul dintre Israel şi gruparea Hamas" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite