Autorităţile chineze prezintă noi informaţii privind ultimul „atac terorist” din provincia Xinjiang: zeci de persoane ucise, sute de arestaţi

0
0

Agenţia oficială de presă „China Nouă” a anunţat sâmbătă că 59 de „terorişti” şi 37 de civili şi-au pierdut viaţa în tulburările violente care au avut loc luni în Xinjiang, regiune musulmană din nord-vestul Chinei,  iar alţi 215 „terorişti”.

Pe lângă cele 96 de persoane care au murit, 13 civili au fost răniţi în confruntările care au avut loc chiar înainte de încheierea Ramadanului, când grupuri de agresori, „înarmaţi cu cuţite”, au atacat un post de poliţie şi alte clădiri oficiale în districtul Shache.

Poliţia a ucis vineri nouă persoane suspectate de terorism în prefectura Hotan, tot în provincia Xinjiang, după ce anterior, Jume Tahir, imamul celei mai mari moschei din China, aflată în Kashgar, un oraş din aceeaşi regiune, a fost asasinat, iar doi dintre presupuşii săi asasini au fost ucişi de poliţie.

Recentele violenţe din Xinjiang sunt considerate o continuarea unui atentat sinucigaş care a avut loc în luna mai într-o piaţă din Urumqi, capitala provinciei Xinjiang. În urma acestuia,43 de persoane au murit, printre care patru agresori, iar peste 100 persoane au fost rănite.

Uigurii sunt musulmani turcofoni în parte ostili tutelei Beijingului, iar o facţiune a lor radicalizată se află, potrivit autorităţilor, la originea a numeroase atentate sângeroase comise în ultimele luni în regiune şi în afara ei. De partea cealaltă, guvernul a anunţat o campanie de luptă împotriva terorismului în urmă căruia au avut loc numeroase condamnări.

Grupuri pentru apărarea drepturilor omului din ţările occidentale, dar şi din ţări asiatice având o democraţie consolidată, consideră că politica represivă urmată de Beijing împotriva culturii şi religie uigurilor alimentează violenţele din provincia Xinjiang.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri