Atacul Israelului vine după ce Iranul a lansat sute de drone și rachete asupra teritoriului său VIDEO

0
Publicat:

Conflictul dintre Iran și Israel a intrat într-o nouă etapă. La câteva zile după ce a fost ținta unui atac iranian, țara aflată în război cu mișcarea islamistă palestiniană Hamas a lansat un atac asupra Teheranului.

Amintim faptul că Teheranul a lansat sâmbătă, 13 aprilie, sute de drone şi rachete împotriva Ierusalimului ca răspuns la atacul asupra consulatului iranian din Siria din 1 aprilie, soldat cu moartea a şase sirieni şi a şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei, între care doi generali.

Atacul asupra consulatului iranian din Siria a fost atribuit Israelului. Iranul a utilizat în atacul asupra Ierusalimului peste 170 de drone, 120 de rachete balistice şi 30 de rachete de croazieră.

Statele Unite, împreună cu Marea Britanie, Franţa şi Iordania, au ajutat Israelul să intercepteze cea mai mare parte a proiectilelor iraniene. Minimum jumătate din sutele de drone, rachete de croazieră şi rachete sol-sol, despre care Israelul a spus că aveau o încărcătură totală de 60 de tone de explozibil, au fost doborâte de aeronavele şi scuturile antiaeriene israeliene. 

99% dintre proiectile iraniene au fost doborâte la timp, conform Israelului.FOTOShutterstock(Arhivă)
99% dintre proiectile iraniene au fost doborâte la timp, conform Israelului.FOTOShutterstock(Arhivă)

Ierusalimul a anunțat că 99% dintre proiectile iraniene au fost doborâte la timp, limitând bilanţul răniţilor la o persoană şi distrugerile materiale la o bază militară. 

Deși Occidentul a îndemnat la reținere pentru a preîntâmpina o spirală a violenţelor care să ducă la un război regional, şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a transmis că vor exista represalii. La rândul său, Iranul a ameninţat cu un răspuns şi mai puternic dacă Israelul recurge la represalii. 

Halevi, a dat asigurări marți, 16 aprilie, că Iranul „va primi un răspuns”. 

Această lansare a atâtor rachete, rachete de croazieră și drone pe teritoriul israelian va primi un răspuns”, a spus şeful Statului Major al armatei israeliene, vorbind de la baza forțelor aeriene Nevatim din sudul Israelului, care a fost ușor avariată în atac. 

Atacul Iranului a fost aspru condamnat la nivel mondial și a atras apeluri la reținere.

Preşedintele Joe Biden a asigurat Ierusalimul de sprijinul „de neclintit" al SUA. „Angajamentul nostru în favoarea securităţii Israelului în faţa ameninţărilor Iranului şi aliaţilor acestuia (din regiune) este de neclintit", a transmis preşedintele american într-o postare pe reţeaua socială X, scrie Agerpres. 

Printre țările care au reacționat la acest bombardament se află China, Franța și Germania.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite