Atacul iranian a fost respins prin coordonare „umăr la umăr” cu SUA, spune Israelul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Respingerea de către Israel a masivului raid iranian cu drone şi rachete a fost în întregime coordonată cu Pentagonul, care are un ofiţer de legătură american în camera de control a sistemului de apărare antirachetă Arrow, a declarat un înalt oficial israelian citat de Reuters, preluat de Agerpres.

Scutul antiracheta Arrow FOTO Captură YouTube
Scutul antiracheta Arrow FOTO Captură YouTube

Statele Unite, împreună cu Marea Britanie, Franţa şi Iordania, au ajutat Israelul să intercepteze cea mai mare parte a proiectilelor iraniene şi să prevină o potenţială escaladare între cei doi inamici regionali.

Cel puţin jumătate din sutele de drone, rachete de croazieră şi rachete sol-sol, despre care Israelul a afirmat că aveau o încărcătură totală de 60 de tone de explozibil, au fost doborâte de aeronavele şi scuturile antiaeriene israeliene, potrivit media locale.

Oficiali israelieni au dezvăluit că mare parte din efortul de interceptare a fost realizat de sistemele e apărare antiaeriană de mare altitudine Arrow 2 şi Arrow 3, dezvoltate în comun de Pentagon şi Boeing.

Rachetele interceptoare ale sistemului costă între 2 şi 3,5 milioane de dolari fiecare, conform unor surse industriale israeliene.

Moshe Patel, director pentru apărarea antirachetă în Ministerul israelian al Apărării, a precizat că rachetele Arrow şi sistemele de interceptare de altitudine joasă au fost sincronizate cu sistemele omoloage americane din regiune.

„Sistemele îşi împărtăşesc informaţiile pentru a avea o imagine comună a cerului, care era clar foarte aglomerat", a subliniat Patel la TV Channel 12.

„Este coordonare şi în doctrina de luptă. Un ofiţer american stă în camera de control a sistemului de armament Arrow şi conduce esenţialmente coordonarea cu sistemele americane, umăr la umăr", a adăugat acesta.

Comandamentul central al SUA, care supervizează operaţiunile din Orientul Mijlociu, nu a comentat deocamdată. Duminică, acesta a indicat că forţele americane au distrus peste 80 dintre drone şi cel puţin şase dintre rachetele balistice care au vizat Israelul.

Israelul a afirmat că 99% dintre proiectile au fost doborâte la timp, limitând bilanţul răniţilor la o persoană şi distrugerile materiale la o bază militară.

A fost „bine sincronizat şi coordonat între toate elementele - forţe aeriene, forţe terestre - şi, da, sincer vorbind, este un procentaj grozav şi mult mai mare decât ne aşteptam, dacă mă întrebaţi cu trei zile mai devreme", a declarat pentru Reuters Zvika Haimovitch, general în retragere, fost comandant al apărării antiaeriene israeliene. 

„Dar trebuie să ne asigurăm că vom fi pregătiţi pentru data viitoare, pentru că va exista cu siguranţă o dată viitoare. Trebuie să pornim de la premisa că iranienii îşi vor face temele data viitoare şi vor încerca să ne provoace sistemele. Asta înseamnă că trebuie să fim cu un pas înainte şi nu după duşmanii noştri”, a notat el. 

Daniel Gold, director pentru dezvoltarea armamentelor în Ministerul israelian al Apărării, a spus la rândul său pe Channel 12 că se lucrează deja la modele Arrow mai avansate, 4 şi 5.

Arrow 3 doboară proiectile balistice în afara atmosferei, utilizând un focos detaşabil care loveşte ţinta în spaţiu.

Ziarul Maariv a relatat că Arrow 3 a doborât 110 rachete în afara spaţiului aerian israelian, cu un cost potenţial de 385 de milioane de dolari. Armata israeliană nu a comentat deocamdată. Întrebat pe postul de radio al armatei cât au costat interceptările statul Israel, ministrul finanţelor Bezalel Smotrich a răspuns că nu ştie.

Având în vedere necesitatea de a se putea apăra în faţa inamicilor pe mai multe fronturi, Israelul anunța în 2022 că lucrează la un scut antirachetă cu laser care să poată doborî proiectilele atacatorilor cu un cost de doar 2 dolari fiecare.

„Cred că laserul va deveni în următorii câţiva ani una din principalele noastre soluţii în confruntarea unei varietăţi de ameninţări - rachete, drone şi altele", a spus Haimovitch

  

În lumePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite