Netayahu, după întrevederile cu Cameron și Baerbock, la Ierusalim: Israelul va lua propriile decizii privind securitatea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus miercuri cabinetului său de război, după întrevederile avute miercuri cu miniștrii de externe german și britanic, că Israelul va lua propriile decizii privind securitatea sa, relatează Times of Israel.

Netanyahu jpg

Netanyahu a spus la ședinta cabinetului de război că apreciază sfaturile și sugestiile primite de la ministrul de externe al Marii Britanii, David Cameron, respectiv ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, care au îndemnat la reținere pentru a preveni o spirală a represaliilor, dar că Israelul va face tot ce va considera necesar pentru a se apăra în urma atacului direct al Iranului asupra teritoriului său.

„Le mulţumesc prietenilor noştri pentru sprijinul lor în apărarea Israelului şi pentru toate sfaturile lor. Dar vreau să fiu clar: noi singuri ne vom lua deciziile. Statul Israel va face tot ce este necesar pentru a se apăra”, a spus el.

Recunoscând dreptul Israelului de a lua propriile decizii, Cameron a declarat miercuri presei din Israel că, deși este limpede că vor exista represalii împotriva Teheranului, el speră totuși că acestea vor fi efectuate „într-o manieră în același timp inteligentă și dură” și astfel încât „această situaţie periculoasă să nu se transforme într-un incendiu regional”.

Baerbock a fost ceva mai tranșantă în privința opoziției sale față de planul Israelului de a riposta la atacul Iranului, dar a subliniat că, totuși, țara ei rămâne pe deplin solidară cu Israelul.

„Iranului și împuterniciților săi, precum Hezbollah sau Houthi, nu trebuie să li se permită să pună paie pe foc”, a spus ea, adăugând că vor exista consecințe întrucât Uniunea Europeană lucrează deja la impunerea de noi sancțiuni Teheranului.

Biroul lui Netanyahu a transmis la rândul său că, în cadrul întrevederilor sale cu miniștrii de externe german și britanic, premierul israelian „a reiterat că Israelul își va menține dreptul la autoapărare”.

Cei doi diplomați s-au întâlnit și cu președintele Isaac Herzog și ministrul de externe Israel Katz.

În cursul vizitei sale în Israel, David Cameron a declarat pentru televiziuni britanice că doreşte ca ţările din G7 să impună „sancţiuni coordonate” împotriva Iranului, care se află în spatele „atâtor activităţi răuvoitoare" în regiune, potrivit AFP.

Miniştrii de externe ai ţărilor G7, care se reunesc din această seară în Italia, urmează să trimită „un mesaj clar, fără echivoc”, Iranului, a precizat el.

Atât Baerbock, cât și Cameron urmează să participe miercuri după-amiază la o întâlnire a miniștrilor de externe ale Grupului celor șapte în Italia, unde, printre altele, vor discuta despre impunerea de noi sancțiuni împotriva Iranului.

Reiterându-și apelul către Israel să dea dovadă de reținere, Baerbock a spus că „toată lumea trebuie să acționeze acum prudent și responsabil”

„Nu vorbesc despre cedare. Vorbesc despre reținere prudentă... Pentru că Israelul a arătat deja putere cu victoria sa defensivă în weekend”, a spus ea. 

„Nimeni nu ar beneficia de pe urma unui atac împotriva Iranului, a spus ea. „Nici securitatea Israelului, nici zecile de ostatici încă în mâinile Hamas, nici populația care suferă din Gaza, nici oameni numeroși din Iran care suferă ei înșiși sub regim și nici țările terțe din regiune care  doresc doar să trăiască în pace.”

Cameron, de asemenea, a cerut Israelului să-și îndrepte atenția spre Gaza, unde războiul împotriva organizației teroriste Hamas a intrat în a șaptea lună

„Nevoia reală este să ne concentrăm din nou asupra Hamas, asupra ostaticilor, pe accesul ajutorului, pe o pauză în conflictul din Gaza”, a spus el presei.

Iranul, nou avertisment pentru Israel

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi a avertizat Israelul cu un răspuns „masiv și dur” la „cea mai mică invazie” la o paradă militară anuală, care a fost mutată într-o cazarmă la nord de capitala Teheran, de la locul obișnuit de desfășurare pe o autostradă de la periferia sudică a orașului. Autoritățile iraniene nu au dat nicio explicație, iar televiziunea de stat nu a transmis-o în direct, precum în anii precedenți, a relatat AP.

În remarcile preluate de agenția oficială de știri iraniană IRNA, Raisi a declarat că atacul de sâmbătă a fost limitat și că, dacă Iranul ar fi vrut să efectueze un atac mai mare, „nu ar mai rămâne nimic din regimul sionist".

Drept răspuns după atacul aerian din 1 aprilie asupra consulatului iranian la Damasc, soldat cu 13 morţi, dintre care doi generali din Corpul Gardienilor Revoluţiei, Iranul a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică asupra Israelului 110 rachete balistice, 38 de rachete de croazieră şi circa 200 de drone; dintre acestea şapte rachete balistice au lovit teritoriul israelian, restul proiectilelor fiind doborâte, potrivit unei declaraţii a ministrului israelian pentru problemele diasporei Amichai Chikli.

Israelul a fost ajutat în respingerea atacului iranian de SUA, Marea Britanie, Franţa şi Iordania, ale căror forţe aeriene au intrat în acţiune pentru a doborî drone şi rachete, la operaţiune participând și nave militare americane echipate cu sisteme anti-rachetă.

Liderul Hamas va avea o întrevedere cu Erdogan în Turcia

Şeful mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, va avea în acest sfârşit de săptămână o întrevedere cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în Turcia, a anunţat acestea din urmă miercuri, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Liderul cauzei palestiniene va fi invitatul meu în acest weekend”, a declarat Erdogan în faţa deputaţilor partidului său AKP.

Potrivit canalului de televiziune privat NTV, întrevederea între cei doi va avea loc sâmbătă la palatul Dolmabahce, la Istanbul.

Erdogan a prezentat pe 10 aprilie condoleanţe şefului Hamas, pentru cei trei fii şi patru nepoţi care au fost ucişi în Fâşia Gaza într-un atac revendicat de Israel.

Negocierile menite să pună capăt ostilităţilor în Fâşia Gaza şi să ducă la eliberarea ostaticilor israelieni „bat pasul pe loc„, a afirmat miercuri prim-ministrul Qatarului, unul dintre mediatorii între Israel şi Hamas.

Cea mai recentă întrevedere între Erdogan şi Haniyeh în Turcia a fost în vara lui 2023. Şeful Hamas a fost primit la palatul prezidenţial din Ankara pe 26 iulie, în acelaşi timp cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite