Statele Unite consideră atacul Iranian asupra Israelului un „eşec spectaculos”

0
Publicat:

Atacul fără precedent lansat de Iran în noaptea de sâmbătă spre duminică cu drone şi rachete împotriva Israelului ca represalii după atacul aerian asupra consulatului iranian de la Damasc a fost „un eşec spectaculos şi stânjenitor”, a transmis luni purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, care a subliniat rolul important jucat de SUA în respingerea acestui atac, potrivit AFP, scrie AGERPRES.

Apărare israeliană FOTO: Profimedia
Apărare israeliană FOTO: Profimedia

„Am văzut informaţii conform cărora iranienii au dorit să eşueze, că acest eşec spectaculos şi stânjenitor a fost deliberat. Am mai văzut Iranul spunând că a dat alerta pentru a ajuta Israelul să-şi pregătească apărarea şi să limiteze orice potenţiale pagube. Toate acestea sunt categoric neadevărate”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui Joe Biden, negând totodată că Iranul ar fi informat Statele Unite înainte de atac.

„Acest atac a eşuat pentru că Israelul, SUA şi o coaliţie cu alţi parteneri angajaţi faţă de securitatea Israelului l-au făcut să eşueze”, a adăugat John Kirby, făcând referire la operațiuni prin care SUA şi alte state, precum Marea Britanie şi Franţa, le-a desfăşurat pentru doborârea celor peste 300 de drone, rachete balistice şi rachete de croazieră lansate de Iran asupra Israelului.

În timp ce Iranul a dat acestei operaţiuni denumirea de „Promisiune cinstită”, Israelul a denumit „Scutul de fier” operaţiunea de interceptare a acestor proiectile, care, cu ajutorul aliaţilor occidentali şi al Iordaniei, au fost doborâte înainte să ajungă în spaţiul aerian al Israelului. Conform autorităţilor israeliene, s-au întregistrat pagube minore la o bază aeriană în sudul ţării şi singura victimă este o fetiţă în vârstă de şapte ani grav rănită de căderea resturilor unui proiectil.

Peste 170 de drone, 120 de rachete balistice şi 30 de rachete de croazieră au fost folosite în acest atac, desfăşurat de Iran ca represalii la raidul aerian de la 1 aprilie asupra consulatului iranian la Damasc, soldat cu moartea a şapte membri din Corpul Gardienilor Revoluţiei, dintre care doi generali, şi a şapte cetăţeni sirieni.

Cabinetul de război israelian, reunit pentru a decide asupra modului cum va acţiona Israelul după atacul iranian de sâmbătă noaptea, a decis asupra unei riposte „clare şi puternice” contra Iranului, potrivit postului israelian Channel 12, citat de The Times of Israel, în timp ce postul american CNN relatează, citând un oficial neprecizat, că la respectiva reuniune au fost examinate planurile militare pentru un potenţial răspuns împotriva Iranului, dar încă nu este clar dacă s-a luat o decizie.

Occidentul îndeamnă la moderație pentru a preveni o spirală a violenţelor care să conducă la un război regional, dar şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a confirmat că vor exista represalii. La rândul său, Iranul a ameninţat cu un răspuns şi mai puternic dacă Israelul recurge la represalii. Cabinetul de război israelian se va reuni din nou marţi.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite