Armistiţiul din Siria intră în vigoare pe fondul mai multor violenţe în întreaga ţară. Ce urmează pentru Assad şi Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă Assad şi rebelii moderaţi susţin armistiţiul, atunci s-ar putea recuceri teritoriile controlate de către Statul Islamic şi grupările de jihadişti afiliate Al Qaeda     FOTO AFP
Dacă Assad şi rebelii moderaţi susţin armistiţiul, atunci s-ar putea recuceri teritoriile controlate de către Statul Islamic şi grupările de jihadişti afiliate Al Qaeda     FOTO AFP

Armata siriană a anunţat luni seara că a început să implementeze un armistiţiu negociat de Statele Unite şi Rusia, însă cele mai puternice grupări insurgente nu au anunţat încă dacă se vor conforma, relatează The Associated Press.

Guvernul sirian şi principalii săi aliaţi - Rusia şi Iranul - afirmă că vor respecta armistiţiul, prevăzut pentru o perioadă de o săptămână, care a intrat în vigoare la ora locală 19.00 (şi ora României).

Cu o jumătate de oră înaintea intrării în vigoare a acordului au fost raportate violenţe în mai multe regiuni din Siria.

Acordul, anunţat la finele săptămânii trecute de Washington şi Moscova, prevede o încetare a confruntărilor armate între opoziţia moderată, susţinută de americani şi forţele guvernamentale susţinute de ruşi.

În cazul în care armistiţiul va fi respectat timp de o săptămână, Statele Unite şi Rusia vor începe să facă schimb de informaţii şi să îşi coordoneze atacurile asupra grupării Statul Islamic şi Frontului Al Nusra, jihadişti afiliaţi reţelei Al-Qaida.

Atacuri împotriva ISIS

Moscova a anunţat anterior că îşi va continua atacurile aeriene, în Siria, asupra Statului Islamic şi jihadiştilor afiliaţi Al-Qaida, în coordonare cu armata americană.

Locotenent-generalul Serghei Rudskoi, de la Statul Major rus a anunţat că militari ruşi şi americani vor înfiinţa un centru exectiv comun în vederea coordonării atacurilor aeriene.

El a adăugat că militarii ruşi vor folosi drone pentru a monitoriza respectarea armistiţiului.

Oficiali ruşi şi americani care au anunţat armistiţiul sâmbătă şi-au exprimat speranţa că el va facilita un acces umanitar la civili.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat - cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului - că Guvernul său este hotărât să „recucerească întregul teritoriu de la terorişti şi să reconstruiască Siria“.

El a făcut aceste declaraţii pentru agenţia de stat Sana, pe străzile din Daraya, o suburbie a Damascului care s-a predat Guvernului luna trecută.

Reconcilierea întru Assad

„Îndemnăm toţi sirienii la reconciliere“, a declarat al-Assad.

El s-a rugat, la Daraya, de Eid al-Adha, într-una dintre rarele sale apariţii publice, vizând să transmită un mesaj puternic opozanţilor săi.

Potrivit Sana, la Daraya - o suburbie în care înainte de război locuiau aproape un efert de milion de oameni - nu se mai află civili, evacuaţi în cadrul acordului americano-rus.

Cine si cat controleaza din Siria
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite