Forţele guvernamentale siriene, acuzate de un nou atac cu clor asupra poziţiilor rebele din Alep

0
0

Activişti sirieni şi voluntari care lucrează în partea controlată de rebeli a oraşului Alep au acuzat armata siriană că ar fi executat un atac cu clor asupra unui cartier dens populat al oraşului, marţi, rezultând în rănirea câtorva zeci de persoane, relatează AFP.

Acuzaţiile nu au putut fi verificate şi nu este clar sub ce modalitate a avut loc presupusul atac. Un raport obţinut de jurnalişti de la un spital din zona controlată de rebeli din Alep notează că 71 de persoane au fost internate marţi, cu probleme respiratorii, tuse seacă şi haine mirosind a clor; 10 dintre aceştia s-ar fi aflat în stare critică.

Ibrahem Alaj, un mebru al Apărării Civile Siriene – o organizaţie voluntară de intervenţie rapidă care activează în zonele controlate de rebeli ale Siriei – a ajuns la faţa locului imediat după atac, şi susţine că un elicopter al armatei siriene ar fi aruncat un container care conţinea mai mulţi cilindri umpluţi cu clor.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunţat de asemenea un atac în urma căruia aproximativ 70 de persoane au fost internate în spitale cu probleme respiratorii, însă preşedintele organizaţiei, Rami Abdurrahman, a spus că nu poate fi determinat dacă a fost vorba de un atac cu clor.

În urmă cu două săptămâni, o echipă de experţi internaţionali mandataţi de Organizaţia Naţiunilor Unite a ajuns la concluzia că atât forţele armate siriene, cât şi Statul Islamic au executat atacuri cu arme chimice în cadrul conflictului sirian. Raportul experţilor, alcătuit după o investigaţie care a durat un an, reprezintă prima acuzaţie oficială la adresa uneia dintre părţile combatante din Siria de uz de armament chimic, interzis de convenţiile internaţionale.

Situaţia din Alep, acolo unde bătălia pentru oraş durează de mai bine de patru ani, este una încâlcită - rebelii şi forţele guvernamentale deţin porţiuni aproximativ egale din oraş, însă fiecare dintre facţiuni depinde de culoare de aprovizionare strâmte pentru zonele controlate. Întreruperea acestora de către facţiunea adversă ar putea duce la izolarea unor porţiuni semnificative din oraşul sirian.

image

Situaţia din Alep în august 2016. Legendă: verde - zone controlate de armata siriană, oranj - zone controlate de rebeli, galben - zone controlate de kurzi. Sursă: edmaps.com

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite