Armata israeliană spune că a ucis o „figură centrală“ a Hamas în Siria. Jurnaliştii au vizitat un loc unde gruparea producea arme

0
Publicat:

Armata israeliană a anunţat luni că a ucis o figură importantă a Hamas în Siria, responsabilă pentru tirurile de rachete înspre Israel de pe teritoriul sirian, într-o declaraţie rară privind operaţiunile sale în Siria. 

Tunel ar Hamas în gaza FOTO: Profimedia
Tunel ar Hamas în gaza FOTO: Profimedia

Armata israeliană a anunţat luni că a ucis o figură importantă a Hamas în Siria, responsabilă pentru tirurile de rachete înspre Israel de pe teritoriul sirian, într-o declaraţie rară privind operaţiunile sale în Siria, informează AFP.

Hassan Akasha a fost ucis în Beit Jinn, a spus armata, o localitate siriană situată în apropiere de Golan-ul sirian, ocupat de Israel, şi de graniţa cu Liban, într-o regiune aflată sub controlul regimului de la Damasc, scrie Agerpres.

"Era o figură centrală, responsabilă pentru rachetele lansate către Israel de Hamas de pe teritoriul sirian în ultimele săptămâni", a precizat armata în comunicatul său.

"Nu vom permite ca terorismul (să fie exercitat) de pe teritoriul sirian şi vom face Siria responsabilă pentru orice activitate provenind de pe teritoriul său", a adăugat armata.

De la începutul războiului din Siria în 2011, Israelul a efectuat sute de lovituri aeriene asupra teritoriului sirian, vizând în principal forţe sprijinite de Iran şi Hezbollah-ul libanez, aliaţi ai Damascului şi duşmani ai statului israelian, precum şi armata siriană.

Armata israeliană păstrează, în general, cea mai mare tăcere cu privire la operaţiunile care îi sunt atribuite în Siria, repetând neobosit, atunci când este interogată pe această temă, că "nu are niciun comentariu de făcut cu privire la informaţiile din mass-media străine".

Mai devreme în cursul zilei de luni, un oficial de securitate libanez a declarat pentru AFP că un înalt oficial militar din Hezbollah pro-iranian, un puternic partid şiit aliat cu Hamas, a fost ucis într-un atac israelian în sudul Libanului. Armata israeliană nu a comentat acest atac.

Luni după-amiaza, Hezbollah a anunţat moartea "comandantului Wissam Hassan Tawil", ucis în luptă în Liban. Acesta este cel mai înalt oficial militar al Hezbollah ucis de când Hezbollah a deschis frontul cu Israelul pentru a sprijini Hamas.

Aceste două raiduri au loc după moartea numărului doi al Hamas, Saleh al-Arouri, şi a altor şase oficiali şi lideri ai mişcării islamiste palestiniene, într-un atac atribuit Israelului, care a avut loc pe 2 ianuarie, în suburbiile de sud ale Beirutului.

Din 7 octombrie au loc zilnic schimburi de focuri între armata israeliană şi Hezbollah la graniţa dintre Israel şi Liban. Hezbollah susţine că acţionează pentru a sprijini Hamas, care a preluat puterea în 2007, în Fâşia Gaza, unde războiul a intrat în a patra lună.

Totodată, armata israeliană a dezvăluit luni, în centrul Fâşiei Gaza, un complex de tuneluri şi ateliere prezentate jurnaliştilor drept "cel mai mare loc de fabricare a armelor Hamas" descoperit "de la începutul războiului", transmite AFP.

Clădirile din Bureij arătate jurnaliştilor aduşi de către armată erau destinate să găzduiască o fabrică de producţie de ciment sau alte bunuri industriale, a declarat la faţa locului generalul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. Ele au fost folosite de fapt pentru a produce arme, inclusiv rachete, care au fost depozitate în ascunzători subterane echipate cu lifturi speciale, a adăugat el.

Locul este situat de-a lungul drumului Salaheddin, o arteră majoră nord-sud din Fâşia Gaza "prin care se transportă ajutorul umanitar de la Rafah", la graniţa cu Egiptul, "spre oraşul Gaza", a remarcat generalul Hagari. Potrivit acestuia, această alegere nu este o coincidenţă, mişcarea islamistă palestiniană fiind convinsă că Israelul nu va lovi această axă.

Ofiţerul le-a arătat jurnaliştilor ceea ce el a descris drept detonatoare folosite pentru a lansa rachete capabile să lovească ţinte la o sută de kilometri distanţă, de două ori distanţa dintre nordul Fâşiei Gaza şi Tel Aviv. Potrivit acestuia, armele erau realizate cu materiale şi produse precum îngrăşăminte, destinate iniţial uzului civil (agricultura, construcţii, spitale).

În jurul şantierului industrial, buldozerele sunt în acţiune într-un peisaj pustiu, între clădiri foarte avariate, a notat un fotograf AFP.

Zeci de mii de persoane locuiau în Bureij înainte de război, dar zona în care s-a aflat grupul de jurnalişti, la aproximativ zece kilometri sud de oraşul Gaza, pare acum un loc pustiu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite