Israelul desfășoară un balon imens la granița cu Liban

0
Publicat:

Forțele Aeriene ale Israelului au ridicat în aer un balon dirijabil pentru a patrula granița cu Liban pe fondul intensificării tensiunilor cu mișcarea șiită libaneză Hezbollah, care susține lupta organizației islamiste palestiniene Hamas împotriva statului evreu.

Dirijabilul israelian FOTO Twitter @IAFsite
Dirijabilul israelian FOTO Twitter @IAFsite

„Tal Shamayim”, sau „Roua cerului”, este unul dintre cele mai importante baloane cu uz militar la altitudine mare din categoria sa, relatează The Jewish Press, potrivit The Telegraph.

Produs de compania americană TCOM, dirijabilul mobilizat la granița cu Liban este rodul unei colaborări între Ministerul israelian al Apărării și Agenția americană pentru Apărare Antirachetă. El se află în dotarea Forțelor Aeriene ale Israelului (IAF) din 2022.

„IAF se confruntă cu amenințări semnificative în teatrul de nord și trebuie să fie pregătite de orice scenariu. Noul sistem oferă o adăugire importantă la capacitățile existente de monitorizare aeriană și îmbunătățește posibilitatea IAF de a apăra cerul israelian”, a explicat comandantul IAF de la acea vreme, general-maiorul Amikam Norkin.

Sistem de detectare timpurie a atacurilor aeriene

Noua componentă a arsenalului de apărare al Israelului va ajuta la detectarea timpurie a rachetelor cu rază lungă de acțiune, a rachetelor de croazieră și a dronelor, notează The Business Insider.

Acest sistem aerostat de înaltă disponibilitate (HAAS) este echipat cu un radar cu rază lungă de acțiune „Sky Dew” și poate zbura până la o altidudine de aproximativ 3.100 de metri.

Israelul dispune de capacități avansate de apărare aeriană finanțate în mare parte de Statele Unite. Cea mai cunoscută componentă a acestei capacități este „Iron Dome” („Cupola de fier”), un sistem mobil de apărare aeriană pentru orice condiții meteorologice dezvoltat de Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries. Statele Unite au investit 1,6 miliarde de dolari în acest sistem în perioada 2011-2021 și au alocat încă un miliard de dolari în 2022. Operațional din 2011, acest sistem este menită să apere teritoriul israelian de atacurile frecvente cu rachete lansate de Hamas.

Tensiuni în creștere între Israel și Hezbollah

Ostilitățile dintre Hezbollah și Israel s-au reluat după ce Hamas a comis, la 7 octombrie, cel mai sângeros atac al său asupra teritoriului israelian, provocând, conform ultimului bilanț cunoscut, moartea a 1.139 de persoane.

Israelul a răspuns dur, inițial cu atacuri aeriene, apoi cu o invazie în Fâșia Gaza, fieful Hamas, unde ar fi provocat moartea a circa 22.000 de palestinieni.

Luptele dintre Israel și Hamas s-au răspândit și în țările vecine, cum ar fi Liban și Siria. Acționând în sprijinul Hamas, Hezbollah a atacat Israelulul cu drone și rachete încă din primele zile ale războiului. Israelul a ripostat de asemenea cu atacuri cu drone și rachete. Ba mai mult, a ucis săptămâna trecută, la Beirut, capitala Libanului, un oficial de rang înalt al Hamas care se afla sub protecția Hezbollah, act care indică o extindere a operațiunilor de luptă.

Luni, avioane de luptă ale IAF au atacat o instalaţie militară de lângă Marwahin, în sudul Libanului, şi un lansator de rachete în altă parte la graniţă. O dronă şi un elicopter au vizat, pe de altă parte, poziţii de unde Israelul a fost atacat în ultimele zile.

Îngrijorat de perspectiva unui război total între Israel și Hezbollah, președintele american Joe Biden a trimis consilieri în Orientul Mijlociu în scopul de a evita alunecarea spre acest scenariu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite