Armata americană a întreprins noi lovituri împotriva unor rachete și drone ale rebelilor houthi

0
Publicat:

Armata americană a anunţat duminica aceasta că a întreprins, cu o zi înainte, noi lovituri împotriva unor rachete, unei drone şi unui submarin ale rebelilor houthi din Yemen, informează duminică AFP.

Rebeli houthi din Yemen FOTO EPA EFE
Rebeli houthi din Yemen FOTO EPA EFE

Armata „a întreprins cu succes cinci lovituri de autoapărare împotriva a trei sisteme mobile de rachete antinavă, a unui submarin autonom şi unei drone navele de suprafaţă", a declarat într-un comunicat comandamentul militar al SUA pentru Orientul Mijlociu, Centcom.

Este prima dată când (armata americană) a detectat utilizarea de către houthi a unui submarin autonom după atacurile de pe 23 octombrie", a adăugat Centcom, anunță Agerpres.

SUA sunt principalul aliat militar al Israelului. Rebelii houthi atacă nave legate, potrivit lor de Israel, afirmând că îi susţin pe palestinienii din Gaza.

Drept represalii, forţele americane lovesc ţinte în „zonele din Yemen controlate de houthi", care reprezintă „o ameninţare iminentă pentru navele marinei americane şi navele pentru transportul mărfii", potrivit cuvintelor folosite de Centcom de obicei după fiecare lovitură.

Susţinuţi de Iran, inamicul SUA, rebelii houthi controlează o bună parte din Yemen după aproape un deceniu de război împotriva guvernului yemenit.  

Navele de război americane doboară arme cu care nimeni nu s-a mai confruntat în luptă

  Navele de război ale Marinei americane din largul coastelor Yemenului se luptă cu rachetele balistice anti-navă Houthi, o armă periculoasă cu care nicio armată nu s-a confruntat vreodată în luptă până de curând, relatează Business Insider.

Aceste arme ar putea constitui amenințări semnificative în potențiale conflicte viitoare, mai ales în cazul unui conflict cu China în Pacificul de Vest. Dar trupele americane învață din bătăliile recente din Orientul Mijlociu și dobândesc informații valoroase din aceste confruntări, susțin comandanții Marinei. 

„Este pentru prima dată când o rachetă balistică a fost lansată, fie asupra unei nave de război, fie asupra traficului maritim care se află în apropierea unei nave de război", a spus un comandant al unui grup de atac al portavioanelor pentru sursa citată în timpul unei vizite în Marea Roșie, care a avut loc săptămâna aceasta. „Și asta ne-a adus multe informații", a mai adăugat el. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite