Nava capturată de rebelii Houthi, pe care se află și un marinar român, deschisă publicului

0
Publicat:

Nava capturată pe mare pe 19 noiembrie de rebelii Houthi a fost dusă în portul Hodeidah din nordul Yemenului, și deschisă publicului. Pe vas, printre membrii echipajului, se află și un român.

Nava a fost capturată pe 19 noiembrie 2023 FOTO Shippspotting.com
Nava a fost capturată pe 19 noiembrie 2023 FOTO Shippspotting.com

Mai multe imagini postate în online arată cum mai mulţi oameni explorează vasul. Unii îşi fac fotografii şi flutură steagul Yemenului cu zâmbetul pe buze. Totul, în timp ce soldaţii înarmaţi se plimbau printre ei, anunță Reuters.

Echipajului navei comerciale Galaxy Leader, capturată luna trecută de Houthis, organizație susținută de Iran, i s-a permis un "contact modest" cu familiile lor, în timp ce diferite țări fac presiuni pentru eliberarea lor, a declarat săptămâna aceasta proprietarul navei.

Nava de transport auto sub pavilion Bahamas a fost dusă în portul Hodeidah din nordul Yemenului, controlat de Houthi, după ce a fost abordată pe mare la 19 noiembrie de comandouri ale grupului.

„Sunt tratați atât de bine pe cât se poate în aceste circumstanțe"  

Echipajul navei este format din cetățeni din Bulgaria, Ucraina, Filipine, Mexic și România, a precizat Galaxy Maritime. Nava este închiriată de compania japoneză Nippon Yusen.

"Siguranța și bunăstarea membrilor echipajului rămân prioritatea atât a proprietarilor, cât și a managerilor, iar contactul modest care a fost permis cu membrii echipajului și cu familiile acestora sugerează că navigatorii sunt tratați atât de bine pe cât se poate în aceste circumstanțe", a declarat luni, într-un comunicat, proprietarul Galaxy Maritime Ltd, înregistrat în Isle of Man.

"Cei 25 de membri ai echipajului care sunt reținuți nu au nicio legătură cu situația actuală din regiune", a declarat proprietarul. "Nu se poate obține nimic prin reținerea lor în continuare".

Statele Unite au acuzat Houthis pentru o serie de atacuri în apele din Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului dintre Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas, la 7 octombrie. Duminică, trei nave au fost atacate în zona Mării Roșii.

În cadrul unei sesiuni de adunare de luni a celui mai înalt organism de conducere al agenției de navigație a ONU, Statele Unite, Bahamas și Japonia au cerut eliberarea necondiționată a navei Galaxy Leader și a echipajului său.

Cargoul a fost capturat în Marea Roșie

Un marinar român se află la bordul navei care a fost capturată de rebelii Houthi în Marea Roșie, potrivit unui comunicat al MAE, din data de 20 noiembrie. Israelul a anunțat că nava cargo a fost sechestrată de rebeli din Yemen, incidentul fiind catalogat drept „un act de terorism iranian” cu urmări grave. Pe X / Twittter circula imagini neverificate care ar prezenta momentul capturării navei de către rebeli.  

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat prezența la bordul navei Galaxy Leader a unui cetățean român. Este vorba despre un tânăr, de profesie electrician.

La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de către milițiile Houthi și dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informațiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituțională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituțională, în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia“, scrie în comunicatul MAE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite