Argentina, posibil următorul paradis fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii din Argentina sunt pe punctul de a transforma ţara într-un paradis fiscal, prin adoptarea unei legi care ar elibera de răspunderea penală orice persoană care va dori să îşi depoziteze banii nedeclaraţi în băncile locale, pentru a stimula economia afectată de criză.

Guvernul preşedintei Cristina Kirchner a formulat propunerea de lege, susţinând că o astfel de perioadă dificilă împinge autorităţile la măsuri drastice pentru a revitaliza economia ţării, care are nevoie disperată de investiţii, potrivit site-ului de ştiri „Quartz”.

Presiunea valutei resimţită asupra Argentinei est atât de puternică încât pe piaţa neagră rata de schimb este dublă decât cea oficială (5,2 pesos per dolar american). Problema este aşa avansată încât argentinienii refuză cu vehemenţă să apeleze la serviciile bancare pentru a-şi depozita banii, de teama inflaţiei.

Rezervele de valută au scăzut în ultimii doi ani cu aproape un sfert faţă de valoarea iniţială, până la 40 de miliarde de dolari – cel mai scăzut nivel de la preluarea conducerii de către Kirchner. În timp ce următoarele alegeri prezidenţiale sunt aşteptate în octombrie, actuala preşedintă este dispusă să aplice măsuri radicale pentru a nu-şi pierde şi mai mult din popularitatea în rândul argentinienilor.

Propunerea guvernului are mai multe consecinţe, printre care riscul de a transforma Argentina în noua destinaţie favorită a infractorilor ce caută un sistem de legi permisiv pentru a spăla bani. În cazul în care va fi aprobată, amnistia va intra în vigoare pentru cel puţin trei luni. În timpul acestei perioade limitate, băncile nu ar mai avea dreptul de a-şi întreba deponenţii despre provenineţa banilor.

Este cert că Argentina ar putea atrage mulţi infractori interesaţi, datorită întregului sistem de crimă organizată, traficului de droguri, comerţul ilicit, fraudă şi corupţie care stăpânesc regiunea. Grupările criminale şi celulele teroriste precum Hezbollah au transformat de mult timp Argentina într-o ţară adesea haotică, propice pentru activităţile criminale.

Nu este de neglijat că teritoriul delimitat de graniţele celor trei ţări vecine, Argentina, Brazilia şi Paraguay, este considerat adăpostul celei mai mari economii ilicite din Emisfera de Vest. Unii experţi financiari au semnalat că amnistia vizată de guvernul argentinian ar putea atrage atenţia instituţiilor superioare care au autoritatea de a sancţiona ţara pentru că ar încuraja spălarea de bani.

Aşadar, o astfel de relaxare a legilor ar putea aduce beneficii în primul rând infractorilor, dar şi cetăţenilor cinstiţi. Auditorul general al Argentinei a avertizat marţi că propunere este, de fapt, o invitaţie pentru aproape oricine deţine bani ilegali să vină în ţară şi să obţină „legitimitatea sumelor prin intermediul unor grupuri fictive”.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite