Arabia Saudită: o mamă a fost condamnată la moarte pentru apostazie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O femeie din Arabia Suadită, purtând vălul islamic. FOTO Reuters
O femeie din Arabia Suadită, purtând vălul islamic. FOTO Reuters

O femeie doctor din Sudan, care s-a căsătorit cu un creştin în urmă cu trei ani, a fost acuzată săptămâna trecută de „apostazie”, clericii musulmani susţinând că aceasta a renunţat la credinţa în care s-a născut şi a crescut din cauza relaţiei sale. Femeia a primit joi pronunţarea pedepsei, ea fiind condamnată la moarte. În ciuda cererilor insistente ale organizaţiilor internaţionale, autorităţile sudaneze nu vor să renunţe la pedeapsă.

Meriam Ibrahim, sudaneză în vârstă de 26 de ani, născută în religia islamică, a fost acuzată duminică, după care a primit răgaz o perioadă de patru zile, pentru a se căi şi pentru a-şi salva viaţa. Însă femeia nu s-a dezis de alegerile sale , iar astăzi, când a expirat perioada de graţie, a primit condamnarea la moarte, potrivit unor surse din cadrul oficialilor sudanezi, care au oferit mărturii sub protecţia anonimităţii pentru Associated Press.

Hotărârea aspră a procurorilor sudanezi a atras critici din toată lumea şi a intervenit şi Organizaţia pentru Drepturile Omului. Însă pedeapsa Instanţei din Khartoum – unde a avut loc procesul – a ordonat şi aplicaerea femei încă 100 de lovituri de bici pentru că a comis „zena” – cuvânt arab ce se traduce prin sex în afara căsătoriei, din cauză că ar fi avut relaţii intime cu soţul ei înainte de a fi căsătoriţi.

Deocamdată, Ibrahim poate să facă apel la apele pedepse. Femeile din Arabia Saudită, precum şi din alte state islamice, nu au voie să se căsătorească cu bărbaţi non-islamici, deşi bărbaţii islamici au toată libertatea de a lua de soţie orice femeie doresc. Iar legea specifică şi faptul că religia tatălui este preluată de copii.

Ibrahim s-a căsătorit cu soţul ei în 2011 şi au împreună un copil de 18 luni, relatează Associated Press.

Sudanul a introdus legea islamică sharia la începutul anilor 1980, provocând de-a lungul istoriei ţării războaie civile şi nenumărate victime

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite