Arabia Saudită: toţi ateii sunt consideraţi terorişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arabia Saudită a introdus noi legi potrivit cărora ateii sunt consideraţi duşmani ai ţării şi terorişti, potrivit unui raport emis de Observatorul pentru Drepturile Omului. Noul set de legi reglementează cadrul legat de abordare a problemei terorismului şi are, totodată, scopul de a elimina orice tentativă a disidenţilor sau a grupărilor de opoziţie care ar putea „perturba ordinea publică”.

Decretele semnate de regele saudit Abdullah îşi propun să combată numărul mare de saudiţi care părăsesc ţara pentru a se implica în războiul civil din Siria. Autorităţile se tem că aceşti saudiţi se întorc ulterior în ţara de origine având avantajul de a fi pregătiţi militar şi cu noi idei despre răsturnarea monarhiei, potrivit cotidianului britanic „The Independent”.

Astfel, Abdullah a semnat Decretul regal 44 care pedepseşte „participarea la conflictele din afara regatului” prin detenţie între trei şi 20 de ani, notează Observatorul pentru Drepturile Omului.

Luna trecută, ministrul de Interne a emis mai multe legi prin care guvernul identifică drept organizaţii teroriste mai multe grupări politice, printre acestea fiind inclusă şi Frăţia Musulmană, cea mai mare organizaţie politică musulmană din lume.

Textul legii îi caracterizează drept terorişti pe toţi cei care „îndeamnă la ateism sub orice formă sau care pune sub semnul întrebării fundamentele religiei islamice, pe care este fundamentată această ţară”.

„Autorităţile saudite nu au tolerat niciodată criticile politicilor sale, dar aceste noi reforme legislative transformă aproape orice formă de de expresie critică şi asociere independentă în acte infracţionale şi terorism”, a subliniat Joe Stork, director în cadrul Observatorului pentru drepturile Omului.

Acesta atrage atenţia că activiştii independenţi şi disidenţii paşnici din Arabia Saudită sunt în mare pericol, riscând să fie aruncaţi în spatele gratiilor în orice moment.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite