Fosta soţie a regelui Arabiei Saudite îi cere lui Obama să-i elibereze fetele ţinute captive şi înfometate în palatul regal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fostă soţie a regelui saudit Abdallah bin Abdul Aziz, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, a făcut apel la preşedintele american Barack Obama, care poartă astăzi discuţii oficiale cu liderul saudit, în încercarea de a-şi recupera cele patru fiice ţinute cu forţa în palatul regal. Fosta regină îl acuză de Aziz că le ţine pe fiicele sale sub arest la domiciliu de mai bine de zece ani şi că situaţia lor se agravează constant.

Alanoud AlFayez, în vârstă de 57 de ani, şi-a lansat apelul public la adresa lui Obama cu o zi înainte de vizita sa oficială în Arabia Saudită, joi. Liderul american s-a întâlnit astăzi cu regele saudit pentru a doua oară în timpul mandatului său, principalele subiecte pe agenda discuţiilor fiind criza ucraineană şi evoluţia conflictului din Siria.

Obama „ar trebui să se folosească de această oportunitate pentru a condamna aceste încălcări grave ale drepturilor omului înfăptuite împotriva fiicelor mele”, a declarat AlFayez, citată de „The Daily Mail”. „Ele trebuie salvate şi eliberate imediat”, a adăugat fosta regină saudită, care locuieşte de aproape 11 ani la Londra, de când a divorţat de Abdallah.

Potrivit spuselor ei, cele patru fete, ajunse la vârsta maturităţii, sunt ţinute captive de 13 ani. Fetele sunt supravegheate de trei fraţi vitregi, iar ieşirile lor în afara palatului regal se rezumau doar la drumurile scurte până la magazin, pentru a cumpăra hrană, însă mama lor a atras atenţia că în ultima perioadă nimeni nu le-a mai văzut pe fete în afara casei.

AlFayez a mers îndeajuns de departe încât a trimit o scrisoare şi Consiliului pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, însă eforturile ei au rămas fără rezultate.

Anterior, două dintre fiicele lui AlFayez au trimis cotidianului american „The Sun” un email prin care au dezvăluit că sunt ţinute cu forţa într-o casă, fără nicio altă companie, în majoritatea timpului cu uşile zăvorâte. „Nu avem cărţi de identitate, suntem sub arest la domiciliu, avem puţină hrană”, a scris Sahar (42 de ani) una dintre cele patru fete. „Acum trăim cu doar o masă pe zi, oprind din puţinul nostru pentru a hrăni şi animalele şi sorbim puţină apă pentru a economisi. Avem puţină energie rămasă şi încercăm să facem tot ceea ce putem pentru a supravieţui”, a mai scris prinţesa saudită.

Relaţia americano-saudită

Abdullah, devenit rege al Arabiei Saudite în 2003, are 38 de copii cu mai multe soţii. El s-a căsătorit cu AlFayez când aceasta avea doar 15 ani, iar după zece ani a divorţat. De asemenea, el este unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe planetă, dominând peste o ţară bogată în resurse de subsol.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, vizitează vineri Arabia Saudită, fiind ultima sa oprire la finalul unui turneu european. El va discuta cu regele Abdallah al Arabiei Saudite despre modalităţile de consolidare, din punct de vedere "politic şi militar", a opoziţiei moderate din Siria, anunţă un oficial din delegaţia prezidenţială americană, citat de AFP. În plus, experţii consideră însă că vizita preşedintelui Obama este legată şi  de criza ucraineană şi de sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse, cel mai mare producător de hidrocarburi din lume. 

„Unul dintre principalele subiecte de conversaţie între cei doi lideri se va referi la modalităţile de consolidare a opoziţiei moderate din Siria, atât din punct de vedere politic, cât şi militar”, a explicat Benjamin Rhodes, adjunctul consilierului prezidenţial american pentru Securitatea Naţională, citat de Mediafax.

„Relaţia Statelor Unite cu Arabia Saudită este mai puternică decât era în toamna anului 2013, când existau diferenţe de ordin tactic în politicile pe tema Siriei”, a adăugat Rhodes.

Arabia Saudită, aliat al Statelor Unite, reproşează Washingtonului că nu susţine suficient opoziţia din Siria, care luptă de trei ani împotriva regimului Bashar al-Assad, într-un conflict soldat cu aproximativ 140.000 de morţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite