Aproape o mie de cazuri de gripă cu virus A H1N1 şi cinci morţi în Canada

0
0
Canadieni stând la coadă pentru vaccinare împotriva virurului A H1N1 FOTO globalnews.ca
Canadieni stând la coadă pentru vaccinare împotriva virurului A H1N1 FOTO globalnews.ca

O epidemie de gripă cu virusul A H1N1 afectează provincia Alberta din Canada. Bilanţul Ministerului Sănătăţii indică peste o mie de cazuri de îmbolnăviri de gripă cauzată de virusul A H1N1 şi cinci morţi.

Sute de locuitori din provincia canadiană Alberta stau ore în şir la coadă la cele 13 centre de vaccinare pentru imunizare, din cauza epidemiei de gripă cu virus A H1N1, informează „The Globe and Mail”.

Fred Horne, ministrul Sănătăţii din această provincie din vestul Canadei, a anunţat, vineri, bilanţul epidemic: aproape o mie de cazuri de îmbolnăviri şi cinci decese.

„În ultimele săptămâni am observat o creştere a numărului cazurilor de gripă” în provincia Alberta şi în principal la „tineri adulţi cu o stare de sănătate bună”, a explicat ministrul într-un comunicat citat de AFP. „Din nefericire, cinci persoane internate la terapie intensivă au murit”, a deplâns Fred Horne.

În total, 965 de cazuri de gripă au fost raportate de reţeaua de sănătate din Alberta, necesitând spitalizarea a 251 de persoane, potrivit bilanţului oferit de minister. Cei mai expuşi contractării virusului A H1N1 sunt persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani, potrivit lui Judy MacDonald, specialist în cadrul Serviciului de Sănătate aferent zonei Calgary, cel mai mare oraş din provincia Alberta.

canada provincia alberta harta FOTO wikimedia.org

„Acesta este doar vârful icebergului”, a declarat Judy MacDonald. Vârful epidemiologic al gripei nu va fi atins decât în februarie, potrivit autorităţilor sanitare care au cerut accelerarea campaniei de vaccinare pentru a se evita aglomerarea centrelor medicale. „În unele părţi ale provinciei, gripa a început să producă aglomerări la camerele de urgenţă şi să limiteze accesul la paturile de spital”, a adăugat ministrul Sănătăţii de provincie.

„Cer ca fiecare locuitor din Alberta care nu a fost vaccinat împotriva gripei să se vaccineze”, a pledat ministrul Fred Horne. În acest sens, centrele de vaccinare deschise în ultimele zile vor rămâne operaţionale şi sâmbătă. 

Această epidemie de gripă a început să câştige teren şi în alte provincii, iar un alt caz mortal a fost anunţat de presă la Toronto, în Ontario.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite