Aproape 80 la sută dintre japonezi susţin ideea ca femeile să acceadă la tronul imperial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imparatul Naruhito si imparateasa Masako FOTO EPA-EFE
Imparatul Naruhito si imparateasa Masako FOTO EPA-EFE

Peste 82 la sută dintre respondenţii unui sondaj de opinie al Kyodo News simt afecţiune pentru noul împărat japonez Naruhito, în timp ce aproape 80 la sută dintre ei spun că ar susţine ideea ca femeilor să le fie permisă accederea la tronul imperial, informează Japan Times.

În sondajul naţional de două zile efectuat după ce împăratul Naruhito a preluat tronul, 82,5 la sută dintre respondenţi au spus că simt afecţiune pentru împăratul de 59 de ani şi 11,3 la sută nu.

Rata de susţinere pentru cabinetul prim-ministrului Shinzo Abe este de 51,9 la sută, comparativ cu un sondaj din aprilie, care arăta o susţinere de 52,8 la sută. 

Sondajul a cuprins 743 de gospodării alese aleatoriu, cu votanţi eligibili, precum şi 1.238 de utilizatori de telefonie, obţinând răspunsuri de la 516, respectiv 518 persoane.\

În contextul unei îngrijorări crescânde privind stabilitatea succesiunii imperiale a Japoniei, având în vedere că tronul este moştenit doar de linia ereditară masculină, 79,6 la sută dintre respondenţi au sus că ar susţine ca o femeie să acceadă la tron în viitor, în timp ce 13,3 la sută au fost împotriva acestei idei.

Însă guvernele conservatoare ale premierului Abe şi-au exprimat reticenţa privind schimbarea succesiunii pe linie ereditară masculină.

Împăratul Naruhito a preluat tronul după ce tatăl său, împăratul Akihito, în vârstă de 85 de ani, a abdicat din cauza unor probleme privitoare la vârsta sa înaintată.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite