FOTO VIDEO Japonia. Viitorul dinastiei milenare stă pe umerii unui puşti de 12 ani, prinţul Hisahito

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinţul moşnenitor Hisahito şi părinţii săi, prinţul Fumihito şi prinţesa Kiko FOTO AFP
Prinţul moşnenitor Hisahito şi părinţii săi, prinţul Fumihito şi prinţesa Kiko FOTO AFP

De la 1 mai, Japonia  are un nou împărat: Naruhito. Dar viitorul dinastiei milenare nipone rămâne fragil şi apasă acum pe umerii fragili ai unui puşti de 12 ani, prinţul Hisahito.

GALERIE FOTO

Continuitatea liniei imperiale japoneze a fost salvată , la 6 septembrie 2006, cel puţin temporar. În acea zi, după ani de aşteptare şi dezbatere, soţia prinţului Fumihito, fratele noului împărat Naruhito, Prinţesa Kiko, a adus pe lume ceea ce dinastia aştepta cu sufletul la gură: un copil de sex masculin.

Pentru familia imperială japoneză şi chiar şi pentru opinia publică, această naştere a fost surprinzătoare, chiar neaşteptată: mama avea 40 de ani şi nimic nu prefigura un eveniment fericit la doisprezece ani de la naşterea primei fiice a cuplului.

Dublă responsabilitate

Cel care a primit numele lui Hisahito şi care este astăzi doar un adolescent va fi chemat să domnească în arhipelag după unchiul său şi eventual după tatăl său, dacă acesta din urmă moare după împăratul Naruhito, scrie slate.fr.

Dar astăzi, acest băiat are o mare responsabilitate: de proteja de la dispariţie cea mai veche familie domnitoare din lume - care numără în mod oficial 126 de împăraţi, inclusiv 112 verificaţi istoric.

Evenimentul fericit din 2006 a încheiat alerta roşie, dar problema s-a schimbat doar pentru un timp. Mai întâi prinţul trebuie să rămână în viaţă, pentru că nici surorile sale, nici verişoara sa nu pot să urce pe tron în locul lui. Şi el va trebui să aibă un copil de sex masculin, fără să poată conta pe un frate care să-i urmeze la tron - ca noul împărat, care are doar o singură fiică.

Familia imperială japoneză urmează trendul societăţii japoneze în ansamblu: are tot mai puţini copii. O evoluţie naturală aparent care se întâmplă şi în alte familii  regale europene, dar cea din Japonia este în dezavantaj pentru că este constrânsă de o lege imperială care permite numai bărbaţilor să urce pe tron şi trebuie să fie fiu al unui moştenitor al tronului (chiar dacă nu este vorba despre împăratul în funcţie).

Excluderea femeilor

Femeile nu au dreptul să urce pe tron. Mai rău, ele sunt excluse din familia imperială dacă se căsătoresc cu un om din popor, ceea ce înseamnă, practic, că trebuie să părăsească palatul şi să muncească.

Aceasta este soarta probabilă a fiicei împăratului Naruhito dacă nu se căsătoreşte - o ipoteză improbabilă, dar nu imposibilă din punct de vedere juridic –cu vărul său Hisahito, cu toate că este cu cinci ani mai mare decât tânărul prinţ.

casa regala a Japoniei Sursa Wikipedia

Familia imperială niponă 

O neînţelegere persistă în mass-media internaţională cu privire la această discriminare de excludere a femeilor de a urca pe tron şi chiar de a păstra rangul de nobleţe în caz de căsătorie, un act adesea prezentat ca o moştenire misoginistă a Japoniei care a rămas în urma egalităţii de gen, notează slate.fr.

Acest punct nu este complet corect, pentru că Japonia a cunoscut chiar şi opt împărătese pe tron. Soarta actuală a femeilor din familie este în mod paradoxal o viziune progresivă a legislaţiei postbelice, menită să limiteze riscul revenirii unei familii imperiale puternice din punct de vedere politic - aşa cum era în momentul celui de-al doilea război mondial. Nu excluderea femeilor din familia imperială, ci  înnobilarea bărbaţilor cu care s-ar putea căsători, induce teama că s-ar putea restara astfel nobilimea japoneză care se poate extinde şi structura în alianţe.

Excluziunea poate fi explicată şi printr-o dorinţă mai pământeană: finanţele statului şi, prin urmare, banii contribuabililor trebuie să susţină cât mai puţini membri ai  familiei imperiale.

Viaţă sub strictă supraveghere

Hisahito duce o viaţă aparent normală, dar cu o comunicare austeră, blocată de Kunaichô, Agenţia imperială care controlează activităţile zilnice ale membrilor familiei şi filtrează conţinutul difuzat către publicul larg.

În martie 2019, băiatul a absolvit şcoala primară şi acum îşi continup studiile la o altă şcoală. În ciuda măsurilor de securitate, săptămâna trecută o ştire a produs emoţie în rîndul societăţii japoneze. Două cuţite de bucătărie au fost găsite pe biroul prinţului Hisahito, la şcoala acestuia, unde prezenţa unui bărbat suspect a fost detectată de camere de securitate. 

Reprezentanţi ai şcolii au găsit cuţitele vineri, pe biroul folosit zilnic de prinţul în vârstă de 12 ani, potrivit postului public NHK şi altor publicaţii, care citează anchetatori sub acoperirea anonimatului. Prinţul Hisahito, care tocmai a început, în aprilie, să frecventeze această şcoală, nu era în clasă atunci când cuţitele au fost lăsate acolo. Camere de securitate au înregistrat un bărbat care purta o cască pătrunzând în incinta şcolii, la prânz, potrivit presei. 

Ameninţări vizând familia imperială sunt relativ rare. În 1975, fostul împărat Akihito aproape că a fost atins de un cocteil Molotov la Okinawa, un câmp de bătălie major în al Doilea Război Mondial, unde domnea un puternic sentiment de ostilitate faţă de familia imperială. Cazul a provocat o mare îngrijorare în opinia publică şi a subliniat fragilitatea unei instituţii al cărei viitor se bazează pentru moment numai pe un băiat de 12 ani.

Destine paralele

În 2005, un grup de experţi a fost format de către prim-ministrul de la acea vreme, liberal Junichiro Koizumi, pentru a lua în discuţie schimbarea legii pentru ca şi o femeie din familia imperială să poată urca pe tron, deşi discuţiile secrete începuseră din 1997.

Divergenţele erau puternice între grupurile naţionaliste, care au făcut presiuni pentru lărgirea păturii nobilimii, şi unele forţe politice de stânga, care a văzut în această situaţie o oportunitate de a pune capăt o dată pentru totdeauna sistemului imperial.

Discuţiile au fost imediat oprite după anunţarea naşterii unui moştenitor de sex masculin, dar ar putea fi reluate dacă apar probleme cu tânărul prinţ.

Chiar dacă familia imperială japoneză a cunscut un nou avânt odată cu abdicarea lui Akihito şi încoronarea lui Naruhito, aceasta rămâne totuşi subminată de penuria de moştenitori de sex masculin. 

În mod ironic, familia conducătoare  din Ţara Soarelui Răsare împărtăşeşte aceeaşi soartă ca şi societatea niponă , care suferă un declin demografic pe care nimic nu pare să-l oprească în arhipelagul. Acesta este motivul pentru care Hisahito ar putea fi ultimul Împărat al Japoniei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite