Antony Blinken va vizita Turcia, ţara din NATO cea mai critică faţă de Israel

0
Publicat:

Secretarul american de stat Antony Blinken va efectua sâmbătă o vizită oficială în Turcia, în timp ce în Fâşia Gaza continuă ofensiva militară israeliană care a provocat deja peste 22.000 de morţi palestinieni, a anunţat miercuri ministrul turc de externe Hakan Fidan, citat de agenţiile EFE şi Reuters.

Antony Blinken. FOTO EPA EFE
Antony Blinken. FOTO EPA EFE

„Vizita lui Blinken va fi sâmbătă. Va veni în Turcia la invitaţia mea. Dacă nu se schimbă planurile, va veni", a spus Fidan într-un interviu acordat presei turce, potrivit Agerpres.

Țara din NATO cea mai critică faţă de Israel

Turcia este ţara din NATO cea mai critică faţă de ofensiva israeliană împotriva mişcării Hamas în Fâşia Gaza şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a comparat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu cu Adolf Hitler.

Ministrul turc de externe a afirmat, în acelaşi interviu, că, în prezent, nu există planuri pentru o vizită a preşedintelui Erdogan în SUA pentru a se întâlni cu omologul său american Joe Biden.

Blocarea de către Congresul SUA a vânzării de avioane F-16 către Turcia este unul din punctele de tensiune între Ankara şi Washington. Erdogan a condiţionat ratificarea aderării Suediei la NATO de deblocarea vânzării acestor avioane. Totuşi, parlamentul turc a introdus pe agendă această ratificare pentru mijlocul lunii ianuarie.

Ministrul turc de externe nu a oferit alte detalii despre vizita lui Blinken şi nici despre temele care vor fi discutate cu acesta.

Blinken şi-a amânat vizita pentru luni din „motive tehnice"

Surse diplomatice citate de presa israeliană spun că secretarul american de stat trebuia să sosească joia aceasta în Israel, dar şi-a amânat vizita pentru luni din „motive tehnice" legate de asasinarea numărul doi al grupării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri.

Acesta din urmă a fost ucis marţi într-un atac aerian efectuat de armata israeliană în suburbiile capitalei libaneze Beirut.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite