Turcia vrea să fie garantul încetării focului între Israel și Hamas în Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful diplomației turce , Hakan Fidan , urmează să se întâlnească cu omologul său american, Antony Blinken, în cadrul unei vizite importante a unei delegații comune a Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI) și Liga Arabă.

Hakan Fidan foto FB Hakan Fidan jpg

Delegația numită „grup de contact” cuprinde miniștri de externe din Turcia, Egipt, Qatar, Palestina, Iordania, Indonezia și Nigeria.

Războiul din Gaza urmează să fie principala temă de discuție în cadrul întâlnirii pe care o vor avea în Statele Unite, cu secretarul american de Stat, miniștrii de Externe ai mai multor țări din Liga Arabă și Organizația pentru Cooperare Islamică, scrie ziarul turcesc Hürriyet.

În timp ce Washingtonul accentuează necesitatea de a minimiza victimele civile și de a asigura ajutor umanitar neîntrerupt pe parcursul acțiunilor militare, Ankara a fost un critic vocal al acțiunilor Israelului în Gaza timp de aproape două luni.

„Urmărim cu îngrijorare așa-numitele scenarii pentru ziua următoare. Aceste proiecte oferă Israelului mai multă muniţie pentru a dezrădăcina milioane de locuitori din Gaza din patria lor şi a le impune un regim opresiv”, a criticat ministrul turc de Externe. În timpul discursului susținut la ONU, acesta a reiterat propunerea Turciei de a acționa drept garant al încetării focului între Israel și Hamas în Gaza, argumentând că Ankara va juca un rol esențial în prevenirea încălcării acordului de către oricare dintre părți.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat luni că premierul israelian Benjamin Netanyahu va fi judecat la un moment dat ca criminal de război pentru ofensiva Israelului în Fâşia Gaza, transmite Reuters.

Liderul de la Ankara a condamnat în acelaşi timp Occidentul pentru sprijinul acordat statului evreu.

Turcia susţine rezolvarea conflictului de decenii între palestinieni şi israelieni prin soluţia cu două state. Ankara i-a criticat vehement pe israelieni pentru atacurile care potrivit autorităţilor din Gaza au ucis peste 15.000 de oameni, ca ripostă la raidurile din 7 octombrie ale grupării islamiste Hamas în Israel. Spre deosebire de aliaţii săi occidentali din NATO şi de unele state din Golf, Turcia nu consideră Hamas o organizaţie teroristă şi permite unor membri ai acesteia să locuiască pe teritoriul turc.

Preşedintele turc a declarat în discursul ţinut la o reuniune a Organizaţiei Cooperării Islamice la Istanbul că ţările occidentale care susţin Israelul acordă acestui stat "sprijin necondiţionat pentru uciderea de copii" şi sunt complice la aceste crime.

"În afara faptului că este un criminal de război, Netanyahu - care chiar acum este măcelarul Gazei, va fi judecat ca măcelar al Gazei la fel cum a fost judecat (Slobodan) Miloşevici", fostul preşedinte iugoslav judecat la Haga pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.

"Cei care încearcă să treacă peste morţile tuturor acelor nevinovaţi folosind Hamas ca pretext nu mai au nimic de spus omenirii", a adăugat Erdogan.

Preşedintele, al cărui partid de guvernământ are origini islamiste, a susţinut că un aşa-numit grup de contact format din ţări musulmane, constituit luna trecută de Organizaţia Cooperării Islamice şi de Liga Arabă pentru negocieri cu Occidentul şi cu alte părţi privind Gaza, îşi va continua discuţiile până la încetarea războiului.

"Este absolut necesar să evaluăm în acest cadru Consiliul ONU pentru Drepturile Omului şi Curtea Penală Internaţională", a mai spus Erdogan, adăugând că nu trebuie uitat arsenalul nuclear israelian.

El a cerut de multă vreme reformarea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, prin extindere; acum, a insistat că ONU nu a trecut testul legat de Gaza şi a cerut o reformă urgentă, repetând că cei cinci membri permanenţi ai Consiliului - SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa - nu reprezintă întreaga lume. "Eforturile sincere ale secretarului general (al ONU, Antonio) Guterres, au fost sabotate de membrii Consiliului de Securitate. Niciunul din noi nu trebuie să accepte acest sistem", a spus el, apreciind că "o astfel de structură nu poate aduce omenirii pace şi speranţă".

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite