Antony Blinken va efectua un turneu în Africa, unde Rusia şi China îşi extind influenţa

0
Publicat:

Secretarul de stat american Antony Blinken va întreprinde săptămâna viitoare un turneu în Africa Subsahariană pentru prima oară în ultimele zece luni, într-o tentativă de a contracara influenţa tot mai mare a Rusiei şi Chinei pe acest continent, relatează AFP, citată de Agerpres.

Antony Blinken. FOTO EPA EFE
Antony Blinken. FOTO EPA EFE

Turneul a fost anunțat joi de Departamentul de Stat american.

După patru turnee intense în Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului la 7 octombrie între Israel şi Hamas, Blinken se va îndrepta spre Africa într-un turneu începând de luni, care va cuprinde vizite în Capul Verde, Coasta de Fildeş, Nigeria şi Angola.

Secretarul de stat american va aborda teme precum creşterea economică şi cum „să facem să avanseze parteneriatele de securitate bazate pe valori comune, cum ar fi respectarea drepturilor omului, promovarea democraţiei şi extinderea statului de drept", a detaliat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat.

Va fi a patra sa deplasare în Africa de la preluarea mandatului.

La precedenta sa vizită în Africa subsahariană, Blinken a devenit responsabilul american de cel mai înalt nivel care a vizitat Nigerul, în speranţa de a apăra această democraţie fragilă, ţară din prima linie în lupta împotriva jihadiştilor din Sahel.

Nigerul s-a apropiat de Rusia

Patru luni mai târziu, în iulie, armata l-a destituit pe preşedintele ales, Mohamed Bazoum, iar de atunci Nigerul s-a apropiat de Rusia, în special în ceea ce priveşte cooperarea militară.

Turneul lui Blinken în Coasta de Fildeş survine după vizita ministrului de externe chinez Wang Yi, care s-a aflat miercuri în această ţară din Africa de Vest, ultima etapă a unui turneu ce a cuprins vizite în Egipt, Tunisia şi Togo.

Coasta de Fildeş găzduieşte, în prezent, cea de-a 34-a Cupă a Africii pe Naţiuni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite