Mii de persoane au sărbătorit în Nigeria plecarea retragerea trupelor franceze | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii cetățeni au sărbătorit vineri plecarea, în urmă cu o săptămână, a ultimilor militari francezi prezenți în Niger, țara condusă de un regim military după o lovitură de stat, în prezența premierilor din Niger, Burkina Faso și Mali, potrivit unui jurnalist al France Presse, scrie Agerpres.

Hartă Niger FOTO: Shutterstock
Hartă Niger FOTO: Shutterstock

Această întrunire „marchează sfârşitul” „sit-in-urilor” care au început „pe 2 septembrie în faţa bazei" aeriene din Niamey, repetate "până la plecarea forţelor franceze”, a explicat Adamou Issa, un membru al societăţii civile.

Ajunşi la sfârşitul după-amiezii la Niamey pentru o vizită de lucru de trei zile, prim-miniștrii din Mali, Choguel Maiga, şi Burkina Faso, Apollinaire Kyélem de Tambéla, au asistat la eveniment alături de omologul lor nigerian, Ali Mahaman Lamine Zeine. Țările vecine Nigerului, cu care Niamey a format Alianţa Statelor din Sahel (AES) - o cooperare în domeniul apărării - sunt conduse, de asemenea, de regimuri militare care au preluat puterea prin lovitură de stat.

Cei trei prim-miniştri au urcat pe podium şi au salutat mulţimea, înainte de a pleca fără să ia cuvântul.

Concerte, spectacole de acrobaţi şi sloganuri anti-franceze deja obișnuite au însoţit adunarea. Au fost vizibile drapelele Nigerului, Burkina Faso, Mali, precum şi al Rusiei, de care s-au apropiat cele trei ţări din Sahel.

Potrivit programului oficial al vizitei lor, Choguel Maiga şi Apollinaire Kyélem de Tambéla vor fi primiţi de generalul Abdourahamane Tiani, şeful conducerii militare din Niger.

Cei trei premieri vor susţine o conferinţă de presă în aceeaşi zi.

Regimul Nigerian a denunțat mai multe acorduri militare care legau Niamey de Paris, pe 22 decembrie Franţa a încheiat oficial retragerea celor aproximativ 1.500 de soldaţi ai săi, punând capăt celor zece ani de luptă antijihadistă franceză în Sahel.

În regiune, Nigerul era unul dintre ultimii aliaţi ai Parisului înainte de lovitura de stat din 26 iulie care l-a răsturnat pe preşedintele ales Mohamed Bazoum.

Ciadul, ţară vecină Nigerului, găzduieşte în continuare comandamentul forţelor franceze în Sahel, reaminteşte AFP, scrie Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite