Antarctica: O încălzire globală cu mai mult de 2 grade Celsius ar putea provoca un dezastru. „E foarte important să nu fie trezit acest uriaş adormit”

0
0
FOTO ilustrativă: SHUTTERSTOCK
FOTO ilustrativă: SHUTTERSTOCK

O încălzire globală cu mai mult de 2 grade Celsius riscă să provoace o topire a celei mai mari calote glaciare, în Antarctica, suficient pentru a determina creşterea nivelului mării cu câţiva metri, au avertizat cercetătorii, conform cărora situaţia este încă "în mâinile noastre", relatează miercuri AFP.

Adoptat în cadrul Conferinţei Părţilor (COP21) din 2015, Acordul de la Paris asupra climei vizează limitarea încălzirii planetei la +1,5 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială. Cu toate acestea, conform Organizaţiei Meteorologice Mondiale, planeta se îndreaptă spre o încălzire cu 2,5 până la 3 grade Celsius, conform Agerpres.

În cazul în care încălzirea continuă dincolo de limita de 2 grade Celsius, calota glaciară din estul Antarcticii ar putea contribui la creşterea nivelului mării cu câţiva metri în doar câteva secole, conform unui studiu efectuat la Universitatea Durham din Marea Britanie şi publicat miercuri. 

Menţinerea sub această limită ar permite acestei calote glaciare să contribuie cu mai puţin de jumătate de metru la creşterea nivelului mării până în anul 2500, au subliniat autorii studiului, printre care se numără oameni de ştiinţă din Regatul Unit, Australia şi Franţa. 

"O concluzie esenţială a analizei noastre este că soarta calotei glaciare din estul Antarcticii rămâne în mare parte în mâinile noastre", a declarat autorul principal al studiului, profesorul Chris Stokes, de la Departamentul de Geografie al Universităţii Durham. 

"Această calotă glaciară este de departe cea mai mare de pe planetă, conţinând echivalentul a 52 de metri de nivel al mării şi este foarte important să nu fie trezit acest uriaş adormit", a precizat el. 

Cercetătorii, ale căror concluzii au fost publicate în revista ştiinţifică Nature, au studiat modul în care calota glaciară a răspuns la recentele perioade calde şi au analizat unde au loc în prezent aceste schimbări. 

Ei au examinat, de asemenea, simulări computerizate pentru a analiza efectele diferitelor niveluri de emisii de gaze cu efect de seră şi ale temperaturilor asupra calotei glaciare începând din prezent şi până în anii 2100, 2300 şi 2500.

"O lecţie esenţială din trecut este că această calotă glaciară din estul Antarcticii este foarte sensibilă la scenarii de încălzire chiar şi relativ modeste. Ea nu este atât de stabilă şi de protejată cum credeam înainte", a declarat Nerilie Abram de la Universitatea Naţională Australiană din Canberra.

Ea a subliniat că în prezent există "o foarte mică fereastră de oportunitate pentru reducerea rapidă a emisiilor noastre de gaze cu efect de seră, pentru a limita creşterea temperaturilor la nivel mondial şi pentru a conserva calota glaciară din estul Antarcticii". 

Potrivit serviciului european Copernicus privind schimbările climatice, banchiza din Antarctica a atins luna trecută cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată în iulie în cei 44 de ani de date satelitare.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite