Al doilea grup de ostatici eliberați din Fâșia Gaza a ajuns în Israel. Casa Albă este dezamăgită de absența americanilor printre ostaticii eliberați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceștia au fost întâmpinați de personalul militar și de membri ai serviciilor de informații israeliene.

Foto: Nexta TV via X
Foto: Nexta TV via X

Al doilea grup de ostatici, ținut de radicalii palestinieni în Fâșia Gaza, a ajuns prin Egipt în Israel, unde au fost întâmpinați de ofițeri militari și de informații israelieni, a anunțat serviciul de presă al armatei

Unități speciale ale Forțelor de Apărare Israelului și forțe ale Serviciului General de Securitate (contraspionaj) se află în prezent cu ostaticii eliberați. Ostaticii eliberați au fost supuși unui examen medical inițial pe teritoriul israelian. Soldații IDF vor continua să-i însoțească pe drum, la spitalele israeliene, unde vor fi reuniți cu familiile lor”, se arată în comunicat.

"IDF, împreună cu toate agențiile de apărare israeliene, vor continua să acționeze până când toți ostaticii se vor întoarce acasă. Biroul de presă al IDF reiterează importanța de a fi răbdător și sensibil în acest timp, din respect pentru ostaticii eliberați și familiile lor". a adăugat militarii.

La rândul său, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a raportat că șeful guvernului a supravegheat procesul de eliberare a ostaticilor din centrul de operațiuni al armatei din Tel Aviv. Biroul a publicat, de asemenea, o listă completă a tuturor celor 13 israelieni eliberați: Noam și Alma Or (16, respectiv 13 ani), Shiri Weiss (53 de ani) și fiica ei Noga Weiss (18 ani), Sharon Hertzman Avigdori (52 de ani). ani) și fiul ei Noam Avigdori (12 ani), membrii familiei Shoshan Haram (67 de ani), Adi Shoham (38 de ani), Naveh și Yahel Shoham (8 ani, respectiv 3 ani), precum și ca Hila Rotem Shoshani (12 ani), Emily Tony Kornberg- Hand (8 ani) și Maya Regev (21 de ani). În plus, încă patru cetățeni thailandezi au fost eliberați; numele lor nu a fost dat publicității.

Cu o zi mai devreme, radicalii palestinieni au eliberat primul grup de ostatici, care includea 13 israelieni, inclusiv patru copii. În schimb, Israelul a fost de acord să elibereze 39 de palestinieni din închisoare - 24 de femei și 15 adolescenți - la o rată de trei palestinieni pentru fiecare israelian. În plus, potrivit autorităților israeliene, 11 cetățeni străini care nu au fost incluși în acord au fost eliberați simultan.

Niciun american nu a fost eliberat

Administrația președintelui american Joe Biden este dezamăgită de faptul că încă nu există cetățeni americani pe lista ostaticilor eliberați în Fâșia Gaza. a relatat sâmbătă NBC, citând un înalt oficial al administrației americane.

Suntem dezamăgiți de faptul că nu există încă americani pe lista [de ostatici eliberați], dar rămânem plini de speranță pentru următoarele zile”, a spus oficialul citat de NBC. „Statele Unite speră că o pauză [în luptele] și un schimb [de ostatici în Gaza cu prizonieri palestinieni] va continua pentru că dorim ca toți ostaticii să fie eliberați”.

Din 24 noiembrie, mișcarea palestiniană Hamas a eliberat două grupuri de ostatici, dar niciunul nu a inclus cetățeni americani. Primul grup a inclus 13 israelieni, 10 thailandezi și 1 filipinez, al doilea a inclus 13 israelieni și 4 thailandezi.

Presa americană, citând reprezentanți ai Casei Albe, a relatat anterior că administrația de la Washington speră ca listele celor eliberați să includă trei persoane cu dublă cetățenie care sunt cetățeni americani. Alte 10 persoane cu cetățenie americană sunt listate ca date dispărute în Fâșia Gaza.

Pe 22 noiembrie, mișcarea radicală Hamas a anunțat că a ajuns la un acord cu Israelul, prin medierea Egiptului și a Qatarului, asupra unui armistițiu umanitar în Fâșia Gaza timp de patru zile. Acordurile presupun eliberarea a 50 de femei, copii și adolescenți cu vârsta sub 19 ani deținuți în enclavă în schimbul eliberării a 150 de femei și adolescenți cu vârsta sub 19 ani din închisorile israeliene. Armistițiul din Gaza a intrat în vigoare vineri, la 07:00, ora locală. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite