Agenţia spaţială japoneză va face o nouă încercare de reactivare a sondei sale de pe Lună

0
Publicat:

Agenţia spaţială japoneză (JAXA) a anunţat marţi că va încerca să reactiveze sonda selenară SLIM, plasată în stare de hibernare de la începutul lunii martie, pe parcursul celei de-a doua nopţi petrecute pe Lună, după ce a supravieţuit celei dintâi, transmite AFP, citată de Agerpres.

Sonda selenară SLIM. FOTO NASASpaceflight.com
Sonda selenară SLIM. FOTO NASASpaceflight.com

„Sperăm că va exista suficientă lumină solară pe celulele solare pentru a porni SLIM", a declarat JAXA pe reţeaua X, precizând că echipele sale vor începe operaţiunile de reactivare a sondei marţi seara.

Aselenizare cu un grad foarte ridicat de precizie

Potrivit agenţiei, nu se ştie deocamdată dacă SLIM va răspunde în noaptea de marţi spre miercuri, după ce a fost expusă la un frig extrem.

La data de 20 ianuarie, modulul SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) a reuşit o aselenizare cu un grad foarte ridicat de precizie. Japonia a devenit astfel a cincea ţară care a reuşit o aselenizare controlată pe satelitul natural al Pământului, după SUA, URSS, China şi India.

Din cauza unei probleme la motor în ultimele câteva zeci de metri de coborâre, SLIM a asolizat înclinat, ceea ce a privat celulele sale fotovoltaice orientate spre vest de lumina Soarelui.

Reactivată la sfârşitul lunii februarie

Sonda a avut o perioadă iniţială de inactivitate, dar a fost reactivată la sfârşitul lunii februarie, după ce a supravieţuit unei perioade de două săptămâni de noapte pe Lună, înainte de a fi plasată din nou în stare de hibernare, la începutul lunii martie.

Sonda SLIM a aselenizat într-un mic crater cu un diametru mai mic de 300 de metri, denumit Shioli. Înainte să fie dezactivat pentru prima dată, modulul a eliberat fără probleme cele două mini-rovere ale sale, construite pentru a realiza analize ale rocilor provenite din structura internă a Lunii (mantaua lunară), încă foarte puţin cunoscută de oamenii de ştiinţă.

Odysseus, o altă sondă spaţială, operată însă de compania americană Intuitive Machines, a reuşit să se plaseze la rândul ei pe Lună, în februarie - stabilind astfel o premieră pentru o companie privată - însă tot într-o poziţie instabilă, fiind dezactivată definitiv, după cum a anunţat sâmbătă constructorul său care sperase să o reactiveze după noaptea selenară.

Odysseus este sonda spaţială care a asolizat în cea mai sudică dintre regiunile Lunii cercetate până în prezent, o zonă care le interesează în mod deosebit pe marile puteri din sectorul spaţial întrucât deţine apă sub formă de gheaţă.

NASA doreşte să exploreze această regiune înainte să trimită astronauţi pe Lună în cadrul misiunilor sale Artemis, potrivit Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite