Prima aselenizare a unei misiuni americane, după 50 de ani. Sonda construită de Intuitive Machines a ajuns la polul sudic al Lunii

0
Publicat:

O navă spațială construită și pilotată de compania texană Intuitive Machines a aterizat joi în apropierea polului sud al Lunii, prima aselenizare americană în mai bine de jumătate de secol și prima realizată vreodată de sectorul privat.

Nava spațială Odysseus trece peste partea apropiată a Lunii FOTO: Intuitive Machines
Nava spațială Odysseus trece peste partea apropiată a Lunii FOTO: Intuitive Machines

NASA, cu mai multe instrumente de cercetare la bordul vehiculului, a salutat aterizarea ca pe o realizare majoră în obiectivul său de a trimite o echipă de nave spațiale comerciale în misiuni de recunoaștere științifică pe Lună înainte de întoarcerea planificată a astronauților acolo mai târziu în acest deceniu, scrie reuters.com.

Dar problemele inițiale de comunicare după aterizarea de joi au ridicat întrebări cu privire la faptul că vehiculul ar fi putut fi lăsat afectat sau obstrucționat în vreun fel.

Robotul aterizator cu șase picioare, fără echipaj, denumit Odysseus, a aterizat în jurul orei 18:23 EST (2323 GMT), au declarat compania și comentatorii NASA într-o transmisiune comună a aterizării de la centrul de operațiuni al misiunii Intuitive Machines' (LUNR.O), deschide fila nouă, din Houston.

Aterizarea a încununat o apropiere finală și o coborâre de neuitat, în care a apărut o problemă la sistemul de navigație autonom al navei spațiale, ceea ce a obligat inginerii de la sol să folosească în ultimul moment o soluție de avarie netestată.

De asemenea, a fost nevoie de ceva timp după o pană de curent radio anticipată pentru a restabili comunicațiile cu nava spațială și pentru a determina soarta acesteia la 384.000 km de Pământ.

Când, în cele din urmă, contactul a fost reluat, semnalul a fost slab, confirmând că modulul de aterizare a atins solul, dar lăsând controlul misiunii să fie imediat nesigur în ceea ce privește starea exactă și orientarea vehiculului, potrivit transmisiunii web.

"Echipamentul nostru se află pe suprafața Lunii și transmitem, așa că felicitări echipei IM", a fost auzit directorul de misiune al Intuitive Machines, Tim Crain, spunându-i centrului de operațiuni. "Vom vedea ce mai putem obține de aici".

Mai târziu în cursul serii, compania a postat un mesaj pe platforma de socializare X în care spunea că controlorii de zbor "au confirmat că Odysseus este în poziție verticală și a început să trimită date".

SE PUNE PROBLEMA OBSTRUCȚIEI

Cu toate acestea, semnalul slab a sugerat că nava spațială ar fi putut ateriza lângă un perete al craterului sau altceva care i-a blocat sau i-a împiedicat antena, a declarat Thomas Zurbuchen, un fost șef al departamentului științific al NASA, care a supravegheat crearea programului comercial al agenției de aterizare pe Lună.

"Uneori ar putea fi vorba doar de o piatră, un bolovan mare, care să stea în cale", a spus el într-un interviu telefonic cu Reuters.

O astfel de problemă ar putea complica misiunea principală a landerului de a-și desfășura încărcăturile utile și de a îndeplini obiectivele științifice, a spus Zurbuchen.

Realizarea aterizării este "un obiectiv intermediar major, dar obiectivul misiunii este de a face știință și de a primi imaginile înapoi și așa mai departe", a adăugat el.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a salutat imediat performanța de joi ca pe un "triumf", spunând: "Odiseu a cucerit luna".

Conform planului, se credea că nava spațială s-a oprit într-un crater numit Malapert A, în apropierea polului sudic al Lunii, potrivit transmisiunii pe internet. Nava spațială nu a fost proiectată pentru a oferi imagini video în direct de la aterizare, care a avut loc la o zi după ce a ajuns pe orbita lunară și la o săptămână după lansarea sa din Florida.

Aterizarea de joi a reprezentat prima coborâre controlată pe suprafața lunară a unei nave spațiale americane de la Apollo 17 din 1972, când ultima misiune lunară cu echipaj al NASA a aterizat acolo cu astronauții Gene Cernan și Harrison Schmitt.

Până în prezent, nave spațiale din doar alte patru țări au aterizat vreodată pe Lună - fosta Uniune Sovietică, China, India și, cel mai recent, luna trecută, Japonia. Statele Unite sunt singurele care au trimis vreodată oameni pe suprafața lunară.

Odysseus transportă o suită de instrumente științifice și demonstrații tehnologice pentru NASA și pentru mai mulți clienți comerciali, concepute pentru a funcționa timp de șapte zile cu energie solară înainte ca soarele să apună deasupra locului de aterizare polară.

Sarcina utilă a NASA se concentrează pe interacțiunile meteorologice spațiale cu suprafața Lunii, pe radioastronomie și pe alte aspecte ale mediului lunar pentru viitoarele misiuni de aselenizare.

Odysseus a fost trimis pe Lună joia trecută, în vârful unei rachete Falcon 9 lansată de compania SpaceX a lui Elon Musk de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Cape Canaveral, Florida.

ZORII LUI ARTEMIS

Sosirea sa a marcat prima "aterizare lină" pe Lună realizată vreodată de un vehicul fabricat și operat comercial și prima în cadrul programului lunar Artemis al NASA, în contextul în care SUA se grăbește să readucă astronauți pe satelitul natural al Pământului înainte ca China să aterizeze acolo propria sa navă spațială cu echipaj.

NASA își propune să aterizeze primul său Artemis cu echipaj la sfârșitul anului 2026, ca parte a unei explorări lunare susținute pe termen lung și ca o piatră de temelie pentru eventuale zboruri cu echipaj uman spre Marte. Inițiativa se concentrează pe polul sudic al Lunii, în parte pentru că acolo se presupune că există o abundență de apă înghețată care poate fi folosită pentru susținerea vieții și producerea de combustibil pentru rachete.

O serie de mici nave de aterizare, precum Odysseus, sunt așteptate să deschidă calea în cadrul programului Commercial Lunar Payload Services (CLPS) al NASA, conceput pentru a livra instrumente și echipamente pe Lună la costuri mai mici decât metoda tradițională a agenției spațiale americane de a construi și lansa aceste vehicule.

Sprijinirea mai mult pe întreprinderi private mai mici și mai puțin experimentate vine cu propriile riscuri.

Chiar luna trecută, modulul de aterizare lunară al unei alte firme, Astrobotic Technology, a suferit o scurgere a sistemului de propulsie în drumul său spre Lună, la scurt timp după ce a fost plasat pe orbită pe 8 ianuarie de o rachetă Vulcan a United Launch Alliance (ULA).

Defecțiunea modulului de aterizare Peregrine al Astrobotic a marcat al treilea eșec al unei companii private de a realiza o aterizare pe Lună, după eforturile nereușite ale unor companii din Israel și Japonia.

Deși Odysseus este cea mai recentă vedetă a programului CLPS al NASA, zborul IM-1 este considerat o misiune a Intuitive Machines. Compania a fost co-fondată în 2013 de Stephen Altemus, fost director adjunct al Centrului Spațial Johnson al NASA din Houston și în prezent președinte și director executiv

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite