Afganistanul își închide ambasada din India. Ce motiv stă în spatele acestei decizii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasada Afganistanului la New Delhi a anunţat duminică ca îşi va încheia activitatea în India, la mai bine de doi ani după revenirea talibanilor la putere la Kabul.

Talibanii au decis să își închidă ambasada din India FOTO AFP (arhivă)
Talibanii au decis să își închidă ambasada din India FOTO AFP (arhivă)

„Cu profundă tristeţe, regret şi dezamăgire, Ambasada Afganistanului la New Delhi îşi anunţă decizia de a-şi înceta activitatea" cu efect imediat, a anunţat reprezentanţa într-un comunicat postat pe reţeaua X.

India nu recunoaşte guvernul taliban care a revenit la putere în Afganistan în 2021. New Delhi a autorizat ambasada afgană să-şi continue activitatea sub egida ambasadorului şi a echipei desemnate de fostul preşedinte afgan Ashraf Ghani, care a fugit din ţară după retragerea trupelor americane.

Potrivit comunicatului ambasadei, activitatea sa a devenit din ce în ce mai dificilă, mai ales din cauza reducerilor de personal şi a resurselor, inclusiv din cauza „lipsei de sprijin suficient în timp util pentru reînnoirea vizelor diplomaţilor".

Anunţul închiderii ambasadei are loc după apariţia unor informaţii potrivit cărora ambasadorul şi alţi diplomaţi de rang înalt au părăsit India în ultimele luni pe fondul unui conflict între membrii personalului rămas la New Delhi.

În comunicat, ambasada „infirmă categoric orice afirmaţie nefondată cu privire la o dispută internă". Ea a negat, de asemenea, că diplomaţii au folosit criza pentru a „căuta azil într-o ţară terţă". India va prelua clădirea, se precizează în document.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite