Tensiuni între Afganistan și Pakistan: Schimb de focuri la principalul post de frontieră dintre cele două țări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele afgane și cele pakistaneze de la postul de frontieră Torkham s-au dedat miercuri unui schimb de focuri care a blocat trecerea între cele două state.

Un schimb de focuri a avut loc între armata afgană și cea pakistaneză FOTO arhivă Adevărul
Un schimb de focuri a avut loc între armata afgană și cea pakistaneză FOTO arhivă Adevărul

Incidentul a avut loc miercuri înainte de ora locală 13.00 (08.00 GMT).

Afganii au încercat să instaleze un post de securitate într-o zonă unde se convenise (...) că niciuna din părţi nu va construi aşa ceva. După o obiecţie a părţii pakistaneze, forţele afgane au deschis focul. Forţele noastre au replicat", a declarat Irshad Mohmand, un responsabil al administraţiei locale pakistaneze.

Relatarea sa a fost confirmată de alte surse din administraţie şi poliţie din Pakistan. Sub rezerva anonimatului, un oficial afgan de la Torkham a declarat însă aceleiaşi agenţii că pakistanezii au fost cei care au tras primii, iar postul de securitate controversat urma să fie amplasat pe teritoriul Afganistanului.

Torkham este situat la distanţe egale - circa 180 de kilometri - de Islamabad şi Kabul. Oraşul este o piaţă importantă pentru comerţul bilateral - afganii exportă cărbune, iar pakistanezii alimente şi alte produse.

Din august 2021, când talibanii au revenit la putere în Afganistan, relaţiile cu Pakistanul sunt tensionate, iar securitatea regiunilor de frontieră pakistaneze s-a înrăutăţit, observă AFP.

Guvernul de la Islamabad acuză regimul de la Kabul că permite folosirea teritoriului afgan de către talibanii pakistanezi cunoscuţi sub numele de Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP).

Gruparea respectivă a lansat în ultimele luni un număr mai mare de atacuri, în special împotriva forţelor de securitate şi mai ales a poliţiei pakistaneze, după ce s-a retras în noiembrie dintr-un armistiţiu fragil şi a ameninţat că va comite atentate peste tot în Pakistan.

În ianuarie, un bărbat despre care autorităţile pakistaneze afirmă că avea legături cu TTP a ucis peste 80 de poliţişti prin detonarea unei bombe pe care o avea asupra sa, într-o moschee dintr-o bază a poliţiei din Peshawar, în nord-estul Pakistanului. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite