Imaginea sumbră a Afganistanului, sub domnia talibanilor: biciuire publică, vânzare de organe și schimb de copii pentru mâncare

0
Publicat:

După decenii de conflict, pericole naturale recurente și un nivel ridicat de sărăcie, preluarea puterii de către talibani, în Afganistan, începând cu august 2021, pictează acum o imagine sumbră de declin economic, creștere a insecurității alimentare și la privațiuni generalizate.

Doi ani de când talibanii au preluat puterea în Afganistan FOTO Getty Images
Doi ani de când talibanii au preluat puterea în Afganistan FOTO Getty Images

În același timp, acțiunile și deciziile talibanilor au dus la înrăutățirea dramatică a situației politice, economice, umanitare și a drepturilor omului pentru poporul afgan, îndeosebi pentru femei și fete, deși talibanii își luaseră angajamentul că nu se va întâmpla așa ceva.

Poveștile oamenilor sunt de-a dreptul năucitoare. Cu o bluză de culoare roz aprins, ruj asortat și gene false, Sadaf Farzan a expus, sfidătoare, un banner cu textul „Fără talibani” în Piața Parlamentului, din Regatul Unit, notează publicația The Sun.

„Am purtat astăzi machiaj complet și cele mai strălucitoare haine, deoarece talibanii au interzis saloanele de înfrumusețare în Afganistan”, a povestit ea, cu o voce plină de hotărâre.

Pământul devastat de război, de unde femeia a fugit în 2012, a revenit într-o epocă întunecată și barbară, de când fanaticii islamişti au preluat puterea, în urmă cu doi ani. Bărbații homosexuali și adulterii sunt biciuiți în public, iar părinții au ajuns să își vândă copiii.

Ministrul Afacerilor Veteranilor din Afganistan, Johnny Mercer, spune că a primit o poză cu fiica unui bărbat, înoțită de amenințarea că o va vinde pe copilă, dacă nu va fi ajutat să părăsească țara, în acea zi.

„Am stat acolo cu propriile mele trei fiice, la prânz”, a declarat el.

Pe lângă părinții care își vând copiii, au apărut și alte rapoarte îngrozitoare despre afgani disperați, care își oferă organele pentru bani, ca să-și poată hrăni familiile înfometate. Între timp, milioane de femei și fete au fost cufundate într-o lume de jos, ținute drept prizoniere, în propriile case.

Talibanii au interzis învățământul secundar și universitar pentru femei și au impus un cod vestimentar public, cât se poate de strict. Femeilor le este interzis, de asemenea, să meargă parcuri, săli de sport, piscine și băi publice.

Sadaf, care este mama a doi copii, a adăugat pentru sursa citată: „Sunt atât de recunoscătoare că trăiesc în Marea Britanie, cu libertățile de aici. Când vorbesc cu femeile din Afganistan, ele plâng pentru viitorul lor. Este devastator.”

Manifestații în Marea Britanie, pentru femeile din Afganistan

Sadaf și alte aproximativ 60 de femei și copii din comunitatea afgană din Marea Britanie au manifestat în fața Parlamentului, luna aceasta, la împlinirea a doi ani de când talibanii au preluat puterea.

„Viața pentru femeile afgane acum este ca în închisoare - nu pot lucra, nu pot studia. Nu pot părăsi țara, își petrec cea mai mare parte a timpului acasă. Este ca și cum ai fi ostatic. Au închis chiar și saloanele de înfrumusețare”, a povestit o mamă în vârstă de 30 de ani din Afganistan, stabilită în Regatul Unit.

Sadaf Farzan FOTO Alamy
Sadaf Farzan FOTO Alamy

La peste 5.500 de kilometri depărtare, pe fondul unei securități stricte, luptători talibani au făcut turul străzilor din Kabul, fluturând steaguri albe și negre din camionete.

„Acum, că securitatea generală este asigurată în țară, există un sistem islamic și totul este explicat din unghiul Sharia [legii]”, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

În august 2021, președintele american Joe Biden a pus capăt a două decenii de intervenție occidentală. Ultimele avioane militare americane au părăsit aeroportul din Kabul la ora 23:59, pe 30 august, rămașii civili fiind lăsați de izbeliște. Cele două decenii de guvernare susținută de Occident – în care femeile se bucurau de drepturi și libertăți – s-au încheiat.

Atrocitățile talibanilor din Afganistan

Talibanii se laudă cu îmbunătățirea securității, dar aceasta a fost realizată printr-un sistem brutal de „justiție” care include biciuiri publice, lapidări și execuții. Unele biciuiri recente au fost făcute pentru adulter, homosexualitate și „fugă de acasă”.

Alte „infracțiuni” pentru care acuzații au fost biciuiți au inclus consumul de alcool, înșelăciune, furt și trafic de droguri. Până în luna mai a acestui an, într-o perioadă de șase luni, ONU spune că 274 de bărbați, 58 de femei și doi băieți au fost loviti public.

Talibanii, patrulând pe străzile din Kabul FOTO Arhivă
Talibanii, patrulând pe străzile din Kabul FOTO Arhivă

În octombrie 2021, o femeie a fost lovită public de 100 de ori, după ce a fost condamnată pentru adulter. În ianuarie, talibanii au tăiat mâinile a patru presupuși hoți în fața unei mulțimi mari de pe un stadion de fotbal Kandahar. Alți nouă bărbați au fost biciuiți după ce au fost acuzați de „sodomie”. Un oficial taliban a spus că „taierea mâinilor este foarte necesară pentru securitate”, invocând „efectul său descurajator”.

Talibanii susțin, de asemenea, că muzica „provoacă corupție morală”. Luna trecută, luptători talibani cu AK47 s-au adunat în jurul unui foc de tabără în provincia Herat, în timp ce echipamente muzicale în valoare de mii de euro au fost arse.

Fondatorul Institutului Național de Muzică din Afganistan, Ahmad Sarmast, a numit acțiunile: „genocid cultural și vandalism muzical”. Toate acestea, în timp ce 15 milioane de afgani, dintr-o populație de 40 de milioane sunt în pericol de foame, iar națiunea lor este pradă pentru terorism.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite