Finlanda: Noul ministru al economiei a demisionat din cauza unor declarații mai vechi pro-naziste

0
Publicat:

Ministrul economiei din Finlanda, Vilhelm Junnila, membru al formaţiunii de extremă-dreapta Partidul Finlandezilor, şi-a anunţat demisia, la zece zile de la numirea în funcție, în urma protestelor provocate de declaraţii mai vechi pro-naziste, relatează AFP, scrie Agerpres.

Clădirea guvernului Finlanda FOTO: Shutterstock
Clădirea guvernului Finlanda FOTO: Shutterstock

Ministrul Vilhelm Junnila, în vârstă de 41 de ani, a trecut de votul de neîncredere în urmă cu două zile 95 pentru și 86 voturi împotrivă. "Văd că îmi este imposibil să continui să fiu ministru într-o manieră satisfăcătoare", a declarat el într-un comunicat.

Votul de neîncredere a venit la apelul a trei partide de opoziție, Verzii, Alianța de Stânga și social-democrații, ofensate de legăturile noului ministru cu extrema-dreaptă.

Despre Junnila se știe că a vorbit cel puțin o dată în 2019 la un protest organizat de grupul de extremă dreapta Coaliția Naționaliștilor, cunoscut ca având legături cu grupul anti-imigranți "Soldaţii lui Odin".

La campania pentru legislativ, el a făcut o glumă referitor la numărul de candidaţi, 88, un număr ce implică supunere faţă de Hitler.

Vilhelm, a avut în timpul alegerilor din 2015, sloganul "Gaz!", slogan controversat, fiind interpretat ca o referire la cel de-al Doilea Război Mondial şi la camerele de gazare.

În cursul săptămânii trecute, Junnila a publicat o clarificare, fără a demonta însă controversa: "Sper să fie clar pentru toată lumea că eu condamn ferm şi absolut Holocaustul, antisemitismul şi toate actele antisemite".

Joi seara, au apărut şi alte detalii cu privire la declarații nepotrivite ale ministrului. Deputatul creştin-democrat Paivi Rasanen a făcut referire la un episod din 2019, când Junnila a sugerat, în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri din Parlament, promovarea avortului în Africa ca soluție împotriva schimbărilor climatice.

Partidul Finlandezilor, care a câștigat al doilea număr de mandate la alegerile legislative din aprilie, s-a alăturat coaliției guvernamentale formate de liderul conservator Petteri Orpo, care a câştigat alegerile.

Noul prim-ministru a promis o înăsprire a politicilor privind migranţii şi a dobândit sprijin pentru planul său de austeritate de şase miliarde de euro, principala promisiune din cursa electorală.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite