Finlanda: Premierul desemnat a anunțat o coaliție de guvernare a conservatorilor și extremei drepte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul desemnat Petteri Orpo al Finlandei, liderul Coaliției Naționale (centru-dreapta), a anunţat joi că va guverna Finlanda alături de extrema dreaptă pentru a "pune ordine" în ţară după succesul din alegerilor legislative din aprilie, scrie Agerpres.

Finlanda Helsinki Sursă: Shutterstock
Finlanda Helsinki Sursă: Shutterstock

"Sunt mândru de programul bun şi de rezultatul negocierilor. Toate chestiunile şi-au găsit răspuns", a declarat acesta presei de la finlandeze, în prezenţa liderilor celorlalte trei formaţiuni cu care va forma guvernul.

Petteri Orpo, care conduce Coaliţia Naţională a format o coaliţie guvernamentală cu Partidul Finlandezilor, formaţiunea de extremă dreapta care a ajuns pe locul doi la alegerile legislative, precum şi cu Partidul Popular Suedez din Finlanda și Partidul Creștin-Democrat din Finlanda.

Coaliția guvernamentală a celor patru partide dispune de 108 din cele 200 de mandate parlamentare. Orpo, a cărui principală promisiune electorală a fost un plan de economii de şase miliarde de euro, a declarat că îşi va face cunoscut programul de guvernare vineri.

Petteri Orpo are o carieră politică vastă, a fost ministru de Finanțe, al Agriculturii și al Internelor și parlamentar din 2007, Orpo i-a convins pe alegători că în momente în care economia Finlandei se află în impas, doar o viziune pragmatică îi poate ajuta să depășească o eventuală criză.

Negocierile în vederea formării unei coaliţii de guvernare, care durează de obicei, în medie, o lună, au fost mai lungi de data aceasta din cauza diferendelor, în special în ceea ce priveşte politica de mediu şi imigraţia.

"Am avut dezacorduri pe unele puncte şi sunt sigur că mai avem câteva, dar ceea ce ne uneşte este că vrem să punem ordine în Finlanda", a subliniat premierul desemnat.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite