Sirenele antiaeriene răsună la Kiev înainte de summitul UE-Ucraina. Kievul speră să adere la UE în doi ani VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sirenele antiaeriene au răsunat vineri la Kiev cu puţin timp înainte de summitul UE-Ucraina, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Președinta CE ține o conferință de presă alături de Zelenski la Kiev FOTO EPA-EFE
Președinta CE ține o conferință de presă alături de Zelenski la Kiev FOTO EPA-EFE

Alarmele antiaeriene s-au făcut auzite la Kiev și în întreaga țară în momentul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătea să-i primească pe liderii UE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Von der Leyen şi Michel au venit la Kiev cu promisiunea de a susţine Kievul "atâta timp cât va fi necesar", dar nu vor oferi ţării aflate în război cu Rusia o cale rapidă de aderare la blocul comunitar, notează Reuters.

"Uniunea Europeană va sprijini Ucraina şi poporul ucrainean împotriva războiului de agresiune al Rusiei atât timp cât va fi necesar", vor afirma cei trei lideri într-o declaraţie comună, care a putut fi consultată în draft de Reuters.

Noi sancțiuni pentru Rusia

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a sosit la Kiev alături de o echipă de 15 comisari pe 2 februarie, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, că intenționează să impună Rusia un nou pachet de sancțiuni - al zecelea de la începutul invaziei neprovocate a acesteia în Ucraina.

Acesta ar urma să fie adoptat pe 24 februarie.

Von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au vineri o nouă rundă de discuții cu Zelenski.

Kievul aspiră să adere la UE în doi ani

CE a precizat că discuțiile din cadrul summitului - la care participă înaltul reprezentantul UE pentru Afaceri Externe, Joseph Borell, și comisarul pentru Extindere, Oliver Varhelyi - vor aborda reconstrucția Ucrainei și aspirațiile sale de aderare la UE. În iunie, Ucraina a primit statutul de candidat la blocul comunitar compus din 27 de membri.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina merită să înceapă discuțiile de aderare la UE în acest an, subliniind că o integrare mai rapidă în blocul comunitar i-ar inspira pe ucraineni și le-ar da „motivația” de a lupta împotriva trupelor rusești.

Ucraina poate adera la UE în termen de doi ani”, a declarat premierul ucrainean Denis Smîhal, care s-a angajat totodată o politică de „toleranță zero” față de corupție.

El a afirmă că, în pofida războiului, va îndeplini așa-numitele „șapte puncte”sau recomandări stabilite de Bruxelles. Procesul de aderare poate dura „cinci, șapte sau zece ani” - totuși, Smîhal, promite că îl poate încheia în doi ani.

Autoritățile au lansat miercuri un val de percheziții vizând oameni din adminstrație, funcționari și personalități, dând asigurări că fac din lupta împotriva corupției o prioritate în contextul efortului de război și al ajutorului occidental.

Percheziții au avut loc la domiciliile miliardarului Igor Kolomoiski și fostului ministru de interne Arsen Avakov, precum și la sediul Fiscului ucrainean, în timp ce conducerea direcției vamale a fost demisă.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri