Zelenski insistă asupra ridicării fortificațiilor în zonele-cheie ale frontului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut accelerarea ridicării fortificațiilor în sectoarele-cheie ale frontului, în special în estul Ucrainei, unde trupele ruse exercită presiune. Acest apel vine la 21 de luni de la începutul invaziei ruse.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski FOTO Profimedia

Zelenski a vizitat recent pozițiile ucrainene în nord-est și a subliniat importanța consolidării structurilor de apărare în sectoare precum Avdiivka, Mariinka și altele din regiunea Donețk, potrivit Reuters.

Forțele ruse au încercat să avanseze în mai multe sectoare recent, inclusiv Kupiansk, aproape de Harkov, teritoriu recucerit de Ucraina în urmă cu un an. Rusia a construit fortificații solide și a minat extinsele zone pe care le controlează. Aceste linii de apărare au jucat un rol crucial în încetinirea contraofensivei ucrainene din iunie, iar trupele ruse au intensificat atacurile în diverse sectoare.

Zelenski a subliniat că trebuie să existe un impuls și o accelerare a construcției de structuri de apărare în toate sectoarele majore unde este necesar. Sectoarele-cheie menționate includ Avdiivka, Mariinka și altele din regiunea Donețk, precum și sectorul Kupiansk și linia Kupiansk-Lîman în regiunea Harkov.

„În toate sectoarele majore unde este nevoie de întărire, ar trebui să existe un impuls şi o accelerare a construcţiei de structuri de apărare. Aceasta înseamnă desigur că cea mai mare atenţie trebuie acordată direcţiilor Avdiivka, Mariinka şi altor sectoare din regiunea Doneţk. În regiunea Harkov, aceasta înseamnă sectorul Kupiansk şi linia Kupiansk-Lîman”, a declarat Zelensk, în cadrul unui discursul video către populaţie, joi seara.

Forțele ruse au concentrat atenția asupra orașului Avdiivka, încercând să-l recucerească și să-și consolideze pozițiile în regiunea Donețk. Ucraina a respins atacurile rusești, menținând controlul asupra uzinei cocsochimice din Avdiivka și provocând pierderi semnificative forțelor ruse, potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al armatei Kievului, Oleksandr Ştupun.

„Uzina este sub controlul nostru. Inamicul suferă pierderi semnificative acolo. Ruşii presează intens prin atacuri la sol, uneori cu ajutorul unor vehicule blindate”, a declarat Ştupun pentru Espreso TV, menţionând atacuri de artilerie şi aeriene ruseşti în interiorul şi în jurul oraşului.

Luptele intense continuă, iar situația rămâne tensionată în aceste zone-cheie.

Este de remarcat faptul că această consolidare a structurilor de apărare vine în contextul în care Rusia încearcă să-și extindă controlul asupra unor orașe strategice, iar Ucraina își intensifică eforturile de contracarare.

Ministerul rus al Apărării a anunţat miercuri capturarea Hromove, unul dintre aceste sate, dar surse neoficiale ucrainene contestă această afirmaţie.

Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că un atac rusesc asupra oraşului Toreţk, la sud de Bahmut, a provocat moartea unei persoane joi. Alte trei persoane au fost scoase în viaţă de sub dărâmăturile unei case.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite