LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainene rezistă la Avdiivka. Ucrainenii ar fi aruncat în aer un tunel feroviar între Rusia și China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) ar fi responsabil pentru aruncarea aer a unui tunel feroviar care conecta Rusia și China. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un nou apel la ridicarea de fortificații în zonele cheie ale frontului, în special în est, unde rușii încearcă să lanseze ofensive. La Avdiivka, oraș pe care trupele ruse încearcă să-l încercuiască, apărătorii ucrainenii reușesc să respingă atacurile care au loc inclusiv cu blindate, potrivit armatei ucrainene.

Presa rusă a relatat despre o explozie în tunelul din Severomuisk, în Buriatia FOTO Twitter
Presa rusă a relatat despre o explozie în tunelul din Severomuisk, în Buriatia FOTO Twitter

UPDATE „Avem o nouă fază a războiului, iar acesta este un fapt. Iarna în ansamblu este o nouă fază a războiului", a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat joi agenției The Associated Press la Harkov, în nord-estul Ucrainei, în cursul unui turneu în regiune menit să ridice moralul soldaților. 

Întrebat dacă este mulțumit de rezultatele contraofensivei, el nu a răspuns direct.

„Nu dăm înapoi, sunt satisfăcut. Luptăm cu a doua (cea mai bună) armată din lume, sunt mulțumit", a spus el, cu referire la armata rusă inamică. „Pierdem însă oameni, asta nu mă mulțumește. Nu am primit toate armele pe care le doream, nu pot fi satisfăcut, dar nici nu mă pot plânge prea mult”, a adăugat el. Detalii aici

UPDATE Un moderator pro-Kremlin de linie dură a sugerat că granițele Europei ar putea fi retrasate și a prezis că este puțin probabil ca vechiul continent să mai existe prea mult timp în configurația actuală, relatează Newsweek. Detalii aici

UPDATE Pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pare că e posibil să obțină o victorie, scrie The Economist.

Președintele Rusiei și-a pus țara pe picior de război și și-a consolidat controlul asupra puterii. A procurat provizii militare din străinătate și își aduce contribuția la poziționarea sudului global împotriva Americii. În mod crucial, el subminează convingerea Occidentului că Ucraina poate - și trebuie - să iasă din război ca o democrație europeană înfloritoare. Detalii aici

UPDATE Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a desfăşurat două operaţiuni de sabotaj asupra trenurilor ruseşti care transportă carburant în regiunea Buriatia, în Extremul Orient rus, a declarat vineri pentru France Presse o sursă din structura militară de la Kiev. Anchetatorii ruşi au stabilit că incendierea unui tren miercuri în cel mai lung tunel feroviar al Rusiei este rezultatul unui act terorist efectuat de autori neidentificaţi, a scris ziarul rus Kommersant, potrivit Reuters. Detalii aici

UPDATE Armata rusă înaintează "în toate direcţiile" în Ucraina, a declarat vineri ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

"Militarii noştri acţionează cu competenţă şi hotărâre, ocupă o poziţie mai favorabilă şi îşi extind zonele de control în toate direcţiile", a afirmat el.

Capacităţile de luptă ale ucrainenilor au fost "considerabil reduse" după contraofensiva lor, mai susţine Şoigu.

Contraofensiva ucraineană, declanşată în această vară după luni de pregătire, a stagnat în sud şi est, fără progrese de amploare şi nici speranţe de străpungere a frontului.

De la începutul toamnei, forţele ruse sunt cele care au arătat că au încă resurse, lansând atacuri, notează AFP.

Soldaţii Moscovei atacă fără încetare la Avdiivka, un oraş industrial de la periferia Doneţkului, pe care încearcă să-l încercuiască. Localitatea, cucerită pentru scurt timp în 2014 de separatişti proruşi, a devenit de-a lungul timpului un simbol al rezistenţei ucrainene.

Ea a devenit de atunci linia frontului în regiune şi ruşii şi-au "sporit considerabil" activitatea în ultimele zile, a indicat miercuri Oleksandr Tarnavski, comandantul ucrainean responsabil de zona Avdiivka.

Tarnavski a asigurat vineri că ucrainenii "păstrează ferm poziţia", provocând în continuare pierderi importante ruşilor, care lansează - potrivit lui - atacuri cu ajutorul blindatelor, dar şi prin valuri umane.

UPDATE Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a distrus moștenirea culturală a țării la o scară nemaiîntâlnită de la Al Doilea Război Mondial, se arată în primul studiu pe teren realizat până acum, condus de o echipă internațională de arheologi, inclusiv ucraineni. Detalii aici

UPDATE Directorul faimosului Teatru Balşoi din Moscova, Vladimir Urin, şi-a anunţat demisia după ce a criticat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, informează DPA.

"Astăzi vă spun la revedere, deoarece azi este ultima mea zi de lucru la Teatrul Balşoi", a declarat acesta personalului într-o înregistrare video care a început să circule joi pe reţelele de socializare. Detalii aici

UPDATE Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) a anunţat vineri arestarea unui cetăţean ruso-italian, acuzându-l că ar fi comis şi pregătit atacuri în Rusia în favoarea Ucrainei, potrivit AFP.

"Un rezident ruso-italian, implicat în acte de sabotaj şi acţiuni teroriste asupra unor obiective de infrastructură militară şi de transport în regiunea Riazan", la circa 200 km sud-est de Moscova, a fost arestat, a indicat FSB într-un comunicat. Detalii aici

UPDATE Uniunea Europeană ar trebui să semneze mai întâi un acord de parteneriat strategic cu Ucraina, în loc să înceapă negocierile de aderare cu această ţară, a declarat vineri premierul Ungariei, Viktor Orban, semnalând o cale pentru un eventual compromis înaintea unui summit crucial al UE, informează Reuters. Detalii aici

UPDATE Rusia a lansat în noaptea de joi spre vineri 25 de drone de fabricaţie iraniană şi două rachete asupra regiunilor din sudul și estul Ucrainei, potrivit AFP. 

„În total, inamicul a utilizat două rachete Kh-59 şi 25 de drone de atac Shahed 136/131", au anunțat Forţele aeriene ucrainene, precizând că au doborât 18 drone şi o rachetă deasupra regiunilor din sudul ţării. Detalii aici

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) ar fi responsabil pentru distrugerea tunelului feroviar care conecta Rusia și China. Pe 30 noiembrie, arată The New Voice of Ukraine, citată de Yahoo News, SBU a efectuat o explozie în timpul nopții pe o rută feroviară cheie între Rusia și China. Detalii aici

UPDATE Purtătorul de cuvânt al armatei Kievului, Oleksandr Ştupun, a declarat că forţele ucrainene au respins atacurile ruseşti asupra uzinei cocsochimice din Avdiivka, oraș considerat poartă de acces spre centrul regional Doneţk, aflat sub control rusesc, la 20 km mai la est.

Purtătorul de cuvânt al armatei Kievului, Oleksandr Ştupun, a declarat că forţele ucrainene au respins atacurile ruseşti asupra uzinei cocsochimice.

"Uzina este sub controlul nostru. Inamicul suferă pierderi semnificative acolo", a declarat Ştupun pentru Espreso TV, menţionând atacuri de artilerie şi aeriene ruseşti în interiorul şi în jurul oraşului.

"Ruşii presează intens prin atacuri la sol, uneori cu ajutorul unor vehicule blindate", a spus el.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a relansat, în discursul de joi noapte, apelul la ridicarea de fortificaţii în sectoarele-cheie ale frontului aflate sub presiunea trupelor ruse, în special în estul Ucrainei.

"În toate sectoarele majore unde este nevoie de întărire, ar trebui să existe un impuls şi o accelerare a construcţiei de structuri" de apărare, a subliniat  Zelenski.

"Aceasta înseamnă desigur că cea mai mare atenţie trebuie acordată direcţiilor Avdiivka, Mariinka şi altor sectoare din regiunea Doneţk. În regiunea Harkov, aceasta înseamnă sectorul Kupiansk şi linia Kupiansk-Lîman", a indicat el.

UPDATE Ofițerii poliției militare ruse au identificat de la începutul anului peste 220 de colaboratori ai Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Zaporojie, au descoperit 60 de depozite pentru armament și muniție, potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de agenția TASS.

În cursul cercetărilor „au fost efectuate peste 2.500 de verificări direcționate” a raportat departamentul militar. Misiunile au fost îndeplinite de o componentă a poliției militare, înființată în urmă cu 12 ani pe 1 decembrie, scrie TASS. 

UPDATE Toate partidele reprezentate în Rada Supremă a Ucrainei au ajuns la un acord la mijlocul lunii noiembrie cu privire la organizarea alegerilor. Ucraina va organiza alegeri abia după încheierea legii marțiale, conform unui document de pe site-ul Radei Supreme, scrie Unian.

UPDATE Centrala Nucleară de la Zaporojie aflată sub controlul forțelor ruse de la începutul invaziei împotriva Ucrainei, se deteriorează rapid, potrivit unei declarații a lui Oleksandr Kharchenko, directorul Centrului de Cercetare Energetică, scrie agenția Unian.   

UPDATE Rușii preiau în masă apartamentele proprietarilor ucraineni care au părăsit Energodar. Centrul de Rezistență Națională ucraineană susține că are loc o „naționalizare” a locuințelor părăsite și că în acestea autoritățile ruse instalează soldați și colaboratori, scrie agenția Unian.

UPDATE În marja reuniunii ministeriale OSCE, Serghei Lavrov a declarat că Rep. Moldova este pregătită de Occident să fie următoare victimă în războiul hibrid purtat cu Rusia. Chișinăul a reacționat prompt catalogând declarația o continuare a „acțiunilor ostile” venite dinspre Moscova.

Agresiunea militară rusă din Ucraina „subminează încrederea, dialogul şi capacitatea noastră de a acţiona”, a subliniat Osmani în faţa omologului său rus Serghei Lavrov, a cărui prezență la summitul OSCE de la Skopje a determinat Ucraina, Polonia şi țările baltice să boicoteze reuniunea, transmite AFP, potrivit AgerpresDetalii aici

UPDATE Curtea Supremă de la Moscova a interzis joi „mişcarea internaţională” LGBT+, precum şi toate „filialele” acesteia în Rusia, pe motiv de „extremism”. Decizia survine în plin viraj ultraconservator al Kremlinului, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres. Detalii aici

UPDATE În marja reuniunii ministeriale OSCE, Serghei Lavrov a declarat că Rep. Moldova este pregătită de Occident să fie următoare victimă în războiul hibrid purtat cu Rusia. Chișinăul a reacționat prompt catalogând declarația o continuare a „acțiunilor ostile” venite dinspre Moscova.  

UPDATE „Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este o insultă” la adresa valorilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a declarat ministrul nord-macedonean de Externe Bujar Osmani în deschiderea summitului OSCE de la Skopje.

La rândul său, Lavrov s-a lansat într-un discurs virulent la adresa OSCE, numind-o, în linia propagandei regimului Putin, drept un „apendice” pentru NATO și Uniunea Europeană (UE).

Letonia, Lituania, Polonia și Ucraina au decis să boicoteze summitul, estimând că prezenţa lui Lavrov „riscă să legitimizeze agresorul, care este Rusia, drept membru deplin al comunităţii noastre a naţiunilor libere”Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite