Zelenski efectuează o vizită-surpriză la sediul NATO: „Esențială pentru rezistența din această iarnă”. Reuniune a miniștrilor Apărării

0
Publicat:

Volodimir Zelenski a apreciat miercuri că vizita sa surpriză la sediul NATO, în Bruxelles, este esenţială pentru a organiza rezistenţa Ucrainei în această iarnă.

Volodimir Zelenski (dreapta) și Jens Stoltenberg la sediul NATO FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski (dreapta) și Jens Stoltenberg la sediul NATO FOTO EPA-EFE

Autoritățile de la Kiev se tem de o nouă campanie de bombardamente ruse asupra infrastructurii energetice ucrainene, relatează Agerpres, citând AFP și DPA.

Vizita la NATO va fi „esenţială pentru rezistenţa noastră în această iarnă”, a scris liderul ucrainean pe Telegram.

Președintele ucrainean a adăugat că va participa „pentru prima dată” în persoană la o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei.

Este de aşteptat ca discuţiile, la care iau parte reprezentanţii ai aproximativ 50 de ţări, să se concentreze pe asistenţa multilaterală pentru Kiev, notează sursele citate.

Şeful statului ucrainean a afirmat că armata sa are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune „în puncte geografice foarte concrete” pentru a putea depăşi perioada de iarnă.

Această asistenţă este necesară pentru a apăra infrastructura energetică a Ucrainei, vieţile civililor şi exporturile de cereale, a mai spus Zelenski la sosirea la sediul NATO, unde a fost întâmpinat de secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Este vorba de prima deplasare a lui Zelenski la sediul NATO de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Armata ucraineană este angajată de patru luni într-o contraofensivă dificilă împotriva forţelor ruse în estul şi sudul Ucrainei, notează Agerpres.

Miniștrii Apărării din NATO s-au reunit la Bruxelles

Miniştrii Apărării din NATO s-au reunit miercuri la Bruxelles pentru reuniune de două zile care are pe agendă continuarea sprijinului pentru Kiev, precum şi diferite provocări la adresa securităţii, inclusiv actuala izbucnire de violenţe din Orientul Mijlociu, precizează DPA, potrivit Agerpres.

Recenta escaladare a conflictului dintre mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi Israel, la care se adaugă incertitudinea politică de la Washington, a generat preocupări în ce priveşte ajutorul militar american vital pentru Kiev.

Miercuri după-amiaza, ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov urmează să ia parte la o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, prilej cu care este de aşteptat să le expună omologilor săi din Alianţă priorităţile Kievului.

Sesiunea va fi precedată de o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care reuneşte 50 de ţări din întreaga lume interesate în susţinerea Kievului în apărarea sa față de  Rusia.

Joi, miniştrii Apărării vor discuta despre consecinţele războiului din Ucraina pentru alianţa militară occidentală, cum sunt consolidarea capacităţilor militare ale NATO în statele aliate situate în apropiere de Rusia sau de aliata acesteia Belarus.

Miniştrii urmează să abordeze de asemenea implicarea Alianţei Nord-Atlantice în Kosovo, unde prezenţa trupelor NATO a fost întărită după o creştere a tensiunilor între Kosovo şi Serbia, precum şi în Irak.

Este de aşteptat ca între subiectele de discuţie să figureze şi recenta avariere a unui gazoduct şi a unui cablu de comunicaţii în Marea Baltică, între Finlanda şi Estonia, scrie DPA.

Pe de altă parte, reuniunea va readuce în atenţie conflictul care se menţine în Alianţă în legătură cu aderarea Suediei la NATO, pe care Turcia şi Ungaria nu au ratificat-o încă, în pofida promisiunilor repetate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite