Sabotaje în Marea Baltică? O conductă de gaze și un cablu submarin, avariate. Ce suspectează Finlanda

0
Publicat:

O conductă de gaze și un cablu de comunicații care leagă Finlanda și Estonia sub Marea Baltică au fost avariate cel mai probabil în urma unui act deliberat, a anunțat marți Guvernul de la Helsinki.

Balticconnector este o conductă bidirecțională între Estonia și Finlanda
Balticconnector este o conductă bidirecțională între Estonia și Finlanda

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aliații împărtășesc informații despre daune și sunt pregătiți să se sprijine reciproc.

Conducta bidirecțională de gaze Balticconnector a fost închisă duminică dimineața din cauza unor scurgeri de gaze detectate la kilometrul 77. Operatorul finlandez Gasgrid a spus că reparația ar putea dura luni sau mai multe, transmite Reuters.

„Este probabil ca atât deteriorarea de la conducta de gaze, cât și cea de la cablul de comunicații să fie rezultatul unor activități din exterior. Cauza avariei încă nu este clară, investigația continuă în cooperare între Finlanda și Estonia", a declarat președintele finlandez Sauli Niinisto, citat într-un comunicat.

„Scăderea presiunii s-a produs destul de rapid, ceea ce arată că nu este o defecțiune minoră. Dar cauza rămâne neclară”, a declarat un oficial din domeniul energetic care s-a exprimat pentru Reuters sub rezerva păstrării anonimatului.

Conducta dintre Inkoo (Finlanda) și Paldiski (Estonia), cu o lungime de 151 de kilometri, traversează Golful Finic, o prelungire a Mării Baltice care se întinde spre est în apele rusești și se termină în portul Sankt Petersburg.

Purtătorul de cuvânt al operatorului estonian de gaze Elering a declarat că nu este exclusă nicio cauză, inclusiv un sabotaj.

În 2022, gazoductele Nord Stream care traversează Marea Baltică între Rusia și Germania au fost avariate în urma unor explozii considerate drept acte deliberate de sabotaj.

Conducta Balticconnector a fost inaugurată în decembrie 2019 pentru a ajuta la integrarea piețelor de gaze din regiune, oferindu-le Finlandei și țărilor baltice - Estonia, Letonia și Lituania - mai multă flexibilitate în privința aprovizionării.

Elering și Gasgrid dau asigurări că nu vor exista penurii de gaze, chiar dacă conducta ar rămâne inoperabilă îpe perioada iernii.

Finlanda a închiriat anul trecut o unitate plutitoare de stocare (FSRU) pentru a primi gaze naturale lichefiate (GNL), înlocuind astfel livrările din Rusia, care au fost întrerupte în urma invaziei din Ucraina.

„(Nu este) mare lucru pentru Estonia și Letonia, deoarece o mare parte din gazul lor este stocat în depozitul leton. Dar finlandezii nu vor putea să-și obțină gazul din stocarea letonă pentru ceva timp și se vor baza pe deplin pe Inkoo FSRU, care poate acoperi consumul integral al Finlandei”, a spus pentru Reuters o sursă informată cu privire la aprovizionarea cu gaze a țărilor baltice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite