Zelenski, despre ofensiva rusă asupra regiunii Harkov: Se duc lupte grele. Anumite sate nu mai sunt „în zona gri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofensiva transfrontalieră rusă în nordul regiunii ucrainene Harkov are ca obiectiv să forţeze o dispersare a trupelor ucrainene astfel încât acestea să neglijeze alte sectoare ale frontului, a transmis preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său către naţiune de duminică seara, recunoscând că se duc „lupte grele" de partea ucraineană a frontierei, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Orașul de graniță Voceansk din regiunea Harkov se află sub bombardamente intense FOTO PROFIMEDIA
Orașul de graniță Voceansk din regiunea Harkov se află sub bombardamente intense FOTO PROFIMEDIA

„Ideea acestor atacuri în regiunea Harkov este de a dispersa şi de a răsfira forţele noastre şi de a submina moralul ucrainenilor", a subliniat Zelenski, avertizând totodată că situaţia din regiunea Doneţk (est), unde Rusia şi-a concentrat cele mai mari eforturi până vineri, „nu este mai puţin intensă" decât în Harkov.

El a descris zona din jurul regiunii Pokrovsk, chiar în interiorul graniței ucrainene din Donețk, ca fiind „cea mai dificilă”.

Pokrovsk era un oraș cu aproximativ 60.000 de locuitori înainte de război și până de curând se afla la două ore de mers cu mașina de linia frontului. Acum este la mai puțin de jumătate din această distanță.

Preşedintele ucrainean a relatat că se duc „lupte defensive intense în cea mai mare parte a frontierei Ucrainei cu Rusia în regiunea nord-estică Harkov".

"Sunt sate care s-au transformat din zone gri în zone de luptă, iar ocupantul încearcă să-şi consolideze poziţiile în unele dintre ele sau pur şi simplu să le folosească pentru a avansa", a percizat el..

Media ucrainene şi surse neoficiale cum ar fi grupul ucrainean de analiză a războiului DeepState au informat despre cucerirea de către Rusia a mai multor localităţi în două zone aflate la zeci de kilometri distanţă în partea de nord a regiunii Harkov care se învecinează cu Rusia.

Progrese tactice

Statul Major al armatei ucrainene a recunoscut luni existența unor progrese „tactice" ale Rusiei de-a lungul frontierei. Numai pentru asaltul asupra oraşului Vovceansk, Rusia ar fi angajat până la cinci batalioane, potrivit comandamentului ucrainean, care evidenţiază un număr mare de pierderi suferite de armata rusă în aceste acţiuni.

Lupte sunt desfășurare în mai multe zone, în timp ce rușii efectuează operațiuni de asalt în altele.

„Desfășurarea rezervelor pentru a stabiliza situația continuă. În cursul atribuirii de sarcini trupelor, una dintre prioritățile principale este salvarea vieților soldaților noștri”, a transmis Statul Major al armatei ucrainene.

Zelenski însuşi declarase că situaţia este "extrem de dificilă" la periferia oraşului Vovceansk din zona de frontieră din Harkov, unde Rusia a lansat principalele atacuri începând de vineri. Oraşul se află sub focul constant al forţelor ruse, iar armata ucraineană efectuează contraatacuri, ajutând în acelaşi timp locuitorii să se evacueze, a mai spus el.

„Sarcina noastră este evidentă: să provocăm cât mai multe victime inamicului", a subliniat Zelenski.

Locuitori evacuați din Vovceansk

Aproximativ 1.500 de persoane au fost evacuate de vineri din acest oraş vizat de 32 de atacuri cu drone în ultimele 24 de ore, potrivit AFP. Duminica, mai erau în jur de 500 de oameni în Vovceansk, a indicat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov.

„Toate zonele de la frontiera de nord sunt sub focul inamic aproape 24 de ore din 24. Situaţia este dificilă", a declarat pe reţelele de socializare Sinegubov.

Volodimir Timoşko, şeful poliţiei din regiunea Harkov, a declarat că Vovceansk este atacat din trei părţi, iar trupele ruse se aflau la periferie.

„În pofida luptelor intense, poliţia continuă să evacueze" populaţia, a declarat el pentru AFP la un punct de evacuare.

5.762 de civili din regiunea Harkov au fost evacuați din casele lor pe fondul luptelor grele din regiune, a informat guvernatorul Oleh Siniehubov pe 13 mai.

Rușii au cucerit alte patru localități de lângă frontieră

Ministerul Apărării rus a raportat duminică preluarea sub control a încă patru localităţi în apropiere de frontieră - Gatişce, Krasnoie, Morohoveţ şi Oleinikovo - în regiunea Harkov, al cărei centru administrativ cu acelaşi nume este al doilea oraş ca mărime din Ucraina. Anterior, platforma DeepState semnala ocuparea satelor Strelecie, Pîlnoie, Borisovka, Oghirţevo şi Pleteniovka. Analiştii au confirmat înaintarea inamicului spre satul Ivanovo şi zona subiacentă.

Autorităţile de la Kiev avertizează de mai multe săptămâni că Moscova ar putea încerca să atace regiunile de la frontieră de nord-est, întrucât Ucraina se confruntă cu întârzieri în livrarea de ajutoare occidentale şi cu o penurie de soldaţi.

Forțele Kremlinului urmăresc să exploateze slăbiciunile ucrainene înainte ca un lot mare de ajutoare militare noi pentru Kiev din partea partenerilor americani și europeni să sosească pe câmpul de luptă în următoarele săptămâni și luni, spun analiștii. Acest lucru face din această perioadă o fereastră de oportunitate pentru Moscova și una dintre cele mai periculoase pentru Kiev din cursul războiului care durează de peste doi ani, spun ei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite