Rușii încercă să încercuiască forțele Kievului din regiunea Harkov. Șeful armatei ucrainene spune că situația este „dificilă“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rușii ar putea folosi ofensiva de la Vovciansk pentru a ajunge în spatele trupelor ucrainene care se apără împotriva atacurilor rusești pe direcția Kupiansk, susține Institutul american pentru studierea războiului (ISW).

Ucraina - Rusia 78 de zile de război Harkov. FOTO EPA-EFE

Capul de pod rusesc de lângă Vovciansk nu va ajuta prea mult rușii să avanseze spre Harkov. În același timp, ar putea fi un punct de plecare pentru o ofensivă spre Veliki Burluk, o așezare importantă în spatele grupării ucrainene în direcția Kupiansk.

ISW consideră că trupele rusești încearcă acum să izoleze rapid câmpul de luptă la est de râul Siverski Doneț și să cucerească Vovciansk pentru a amenința grupul ucrainean care apără direcția Kupiansk.

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă.

"Unităţile grupării de trupe "Nord" au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov", situate aproape de frontiera cu Rusia, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate.

Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este "dificilă", adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

În regiunea Harkov continuă evacuarea populației din teritoriile în care trupele ruse și-au intensificat ofensiva. Astfel, potrivit lui Oleg Sinegubov, șeful Administrației Militare Regionale Harkov, peste 4.000 de mii de locuitori au fost deja evacuați din comunitățile în care există o amenințare pentru viața și sănătatea civililor.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar "operaţiuni ofensive limitate" de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi "continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate".

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor "acţiuni ofensive" în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

Pe fondul unei ofensive active asupra regiunii Harkov de la granița cu regiunea Belgorod a Federației Ruse, trupele ruse continuă să avanseze în alte zone ale frontului.

Rușii încearcă să se apropie la o distanță de o lovitură de tun de Harkov

Prin lansarea unei noi ofensive asupra Harkovului, rușii intenționează să creeze o zonă-tampon de 10 kilometri de-a lungul frontierei, ceea ce ar priva Forțele Armate ucrainene de capacitatea de a trage cu tunuri de artilerie asupra comunicațiilor rusești din regiunea Belgorod, permițând în același timp trupelor rusești să tragă asupra Harkovului, susțin analiștii Institutului american pentru studierea războiului (ISW).

Aceștia cred că este puțin probabil ca rușii să plaseze artileria direct de-a lungul liniei frontului, așa că probabil că intenționează să avanseze mai aproape de orașul Harkov la 25 de kilometri, distanță ce reprezintă raza de acțiune a majorității sistemelor de artilerie sovietice.

ISW spune că forțele ruse se află în prezent la aproximativ 30 de kilometri de periferia Harkovului, iar un avans al Rusiei la 20 de kilometri de oraș va permite forțelor ruse să tragă asupra orașului cu tunurile de artilerie. Astfel de baraje de artilerie, combinate cu bombardamentele constante și loviturile cu rachete, ar trebui probabil să creeze condițiile pentru o ofensivă la scară largă asupat orașului Harkov în viitor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite