Șeful diplomației britanice avertizează că situația din Harkov este „extrem de periculoasă”. Apel către aliații Kievului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de externe britanic, David Cameron, a avertizat, în timpul unui interviu televizat pentru Sky News, acordat aztăzi, că situația de la Harkov este „extrem de periculoasă” .

david cameron jpeg

El a subliniat că aliații Kievului trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a-i „ajuta pe ucraineni”.

Vorbind despre pachetul de ajutor militar întârziat de 61 de miliarde de dolari aprobat pe 24 aprilie, Cameron a spus că ar fi fost mai bine dacă finanțarea ar fi venit mai devreme. Dar a adăugat că banii vor „face diferența”.

"Dacă alte țări ar fi făcut tot ceea ce face Regatul Unit în ceea ce privește armele cu rază lungă de acțiune, în ceea ce privește antrenamentul și sprijinul. Practic, trebuie să facem ca puterea noastră să conteze", a spus el.

Pe fondul noii ofensive rusești din Harkiv, orașele de graniță ucrainene au fost lovite puternice de trupe ruse care au atacat 27 de așezări din regiunea Harkov, ucigând trei persoane și rănind cinci.

Președintele Volodimir Zelenski a confirmat pe 10 mai rapoartele anterioare conform cărora Rusia desfășoară noi operațiuni ofensive în regiunea , lupte fiind raportate la granița dintre Ucraina și Rusia, la 30 de kilometri nord de orașul Harkov.

În ultimele două zile, peste 4.000 de civili din regiunea Harkov au fost evacuați. A declarat guvernatorul Harkovului, Oleh Siniehubov.

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică, 12 mai, ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă.

"Unităţile grupării de trupe Nord au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov", situate aproape de frontiera cu Rusia, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP.

Potrivit raportului public al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate.

Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este "dificilă", adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Trupele ruse își continuă atacurile în mai multe sectoare, dar încercările de a sparge apărarea Ucrainei au fost oprite, a informat comandantul șef Oleksandr Sîrski pe 12 mai.

Situația „se schimbă rapid” în direcțiile Kupiansk , Siversk, Liman și Pokrovsk pe fondul luptelor în curs, potrivit lui Sîrski.

Inamicul are succes parțial în unele zone, iar în altele, Forțele de Apărare ale Ucrainei împing inamicul și își îmbunătățesc poziția tactică”, a spus generalul .

De asemenea, Rusia își continuă asaltul la est de Ceasiv Iar din regiunea Donețk și nu a reușit să-și recapete pozițiile pierdute în apropierea satului Klișciivka , situat la aproximativ cinci kilometri sud de orașul Bahmut ocupat de ruși .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite