Xi pregătește noi legi privind „întărirea securității” Chinei. Ce se ascunde de fapt în spatele acestei inițiative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regimul de la Beijing va adopta noi legi de securitate în acest an sub pretextul „protejării suveranității” Chinei. Anunțul a fost făcut vineri de numărul trei al Partidului Comunist Chinez (PCC), unicul permis în gigantul asiatic. Noua inițiativă de întărire a securității survine pe fondul eforturilor continue ale lui Xi Jinping de a elimina orice ameninţare la adresa puterii sale, comentează AFP.

Xi Jinping aplaudat la Congresul Național al Poporului FOTO EPA-EFE
Xi Jinping aplaudat la Congresul Național al Poporului FOTO EPA-EFE

Zhao Leji a făcut anunțul în timpul actualei sesiuni anuale a Congresului Naţional al Poporului (NPC), unde deține funcția de preşedinte al Comitetului Permanent, un organism de aproximativ 170 de membri care elaborează şi votează legile dorite de Xi Jinping.

În prezentarea agendei legislative pentru acest an, Zhao a declarat că membrii Comitetului Permanent vor lucra, printre altele, pentru a „proteja cu hotărâre suveranitatea, securitatea şi interesele de dezvoltare ale Chinei”, mai exact spus ale regimului de la Beijing.

Sub masca „modernizării sistemului şi capacității de securitate naţională a Chinei”, regimul de la Beijing anunță pregătirea mai multor acte legislative: „o lege privind gestionarea situaţiilor de urgenţă, o lege a energiei, o lege a energiei atomice şi o lege privind siguranţa substanţelor chimice periculoase”.

De asemenea, sunt în curs de revizuire „legea educaţiei pentru apărarea naţională şi legea securităţii cibernetice”.

Zhao Leji nu a dat detalii despre conţinutul noilor legi sau despre data exactă a adoptării lor, însă cel mai probabil regimul de la Beijing intenționează să le înăsprească, o tendință ce persistă de la instalarea lui Xi Jinping la putere și care s-a accentuat în ultimii ani, mai ales pe fondul pandemiei de COVID-19.

Sesiunea anuală a Congresului Naţional al Poporului este o oportunitate pentru mass-media, observatori şi chinezii obişnuiţi de a arunca o privire asupra strategiei conducerii de la Beijing pentru anul care urmează, notează AFP, potrivit Agerpres.

Congresul Naţional al Poporului ar urma, de asemenea, să introducă şi să modifice legi în domenii variind de la stabilitatea financiară la sănătate.

„Educaţia în domeniul apărării naţionale şi securitatea cibernetică sunt priorităţi evidente pentru parlamentarii chinezi”, a declarat pentru AFP Jean-Pierre Cabestan, profesor şi expert în politica chineză cu sediul în Hong Kong.

„Ei vor să consolideze cadrul legal în aceste domenii. Aceasta este una dintre priorităţile lui Xi”, a subliniat el.

Întărirea securității regimului, o obsesie a lui Xi Jinping

Anul trecut, China a aprobat o lege revizuită anti-spionaj care îi lărgeşte semnificativ definiţia, oferind regimului de la Beijing mai multă putere ca niciodată pentru a pedepsi ceea ce consideră a fi ameninţări la adresa securităţii sale.

O lege privind secretele de stat adoptată în februarie a adăugat noi categorii de informaţii sensibile, inclusiv „secretele de lucru”, adică informaţii care nu sunt clasificate ca secrete de stat, dar ar putea „împiedica activităţile normale ale organelor (de stat) sau ale unităţilor de muncă” dacă sunt divulgate, precizează AFP.

„Una dintre principalele caracteristici ale activităţii parlamentare sub Xi Jinping (care a început la sfârşitul anului 2012, n. red.) este concentrarea asupra legilor privind securitatea naţională”, a declarat pentru AFP Changhao Wei, fondatorul site-ului NPC Observer.

El a reamintit că mai mult de zece acte legislative privind securitatea naţională au fost adoptate în China începând cu 2014, printre care legi privind combaterea terorismului, serviciile de informaţii şi securitatea datelor.

Sub conducerea lui Xi Jinping, „securitatea naţională este un domeniu prioritar al legislaţiei şi probabil va rămâne aşa în viitorul previzibil”, a conchis Changhao Wei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite