China susține că a luat măsuri de control după „intruziunea” unor ambarcațiuni filipineze

0
Publicat:

Paza de coastă chineză a anunțat marți că a luat „măsuri de control” cu privire la ceea ce a calificat drept o „intruziune" a navelor filipineze în preajma unui recif disputat în Marea Chinei de Sud, relatează AFP.

O ambarcațiune filipineză a fost avariată. FOTO Profimedia (Arhivă)
O ambarcațiune filipineză a fost avariată. FOTO Profimedia (Arhivă)

Pe 5 martie, Garda de coastă chineză a luat măsuri legale de control împotriva navelor filipineze după ce acestea au pătruns în apele din apropierea recifului Ren'ai din Insulele Nansha", se arată în comunicat, care foloseşte nume chinezeşti pentru atolul Second Thomas din Arhipelagul Spratleys, scrie Agerpres.

Paza de coastă filipineză a declarat că una dintre navele sale a fost avariată marţi într-o coliziune cu o ambarcaţiune de pază de coastă chineză în timpul unei misiuni de reaprovizionare în Marea Chinei de Sud, unde Beijingul şi Manila au o lungă istorie de dispute maritime.

Paza de coastă chineză şi alte nave au întreprins „manevre periculoase şi blocaje", provocând o coliziune „care a provocat pagube structurale minore navei Gărzii de coastă filipineze", a declarat Jay Tarriela, ofiţer al Gărzii de coastă din Filipine, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X.

BRP Sindangan şi o altă navă au fost desfăşurate „pentru a sprijini operaţiunea de rotaţie şi reaprovizionare a forţelor armate din Filipine".

China revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, inclusiv apele şi insulele din apropierea coastelor mai multor ţări vecine şi a ignorat decizia unei instanţe internaţionale din 2016, care a respins pretenţiile fără temei legal ale Beijingului.

  Ziarul naţionalist chinez Global Times a informat că paza de coastă chineză „a luat măsuri legale marţi împotriva unei nave filipineze care pătrundea ilegal în apele adiacente Ren'ai Jiao, insulele Nansha".

Această coliziune este al doilea incident de acest gen din luna decembrie, când navele chineze au tras cu tunuri cu apă asupra unor ambarcaţiuni filipineze.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite