Vinovatul evident pentru exploziile Nord Stream: ipoteza unui expert suedez

0
Publicat:

Economistul suedez Anders Aslund, fost consilier al lui Boris Elţîn, primul preşedinte al Rusiei post-sovietice, afirmă că „vinovatul evident” în exploziile Nord Stream pare să fie Direcția Principală de Cercetare Subacvatică a Rusiei (GUGI).

Imagini cu scurgerile de gaz din conductele Nord Stream FOTO EPA-EFE
Imagini cu scurgerile de gaz din conductele Nord Stream FOTO EPA-EFE

Cele două explozii ale Nord Stream 1 și 2 au avut loc chiar în apele teritoriale daneze și suedeze, adică în apele internaționale. Vorbind cu experții de aici, la Stockholm, primesc un singur răspuns: Rusia”,  a scris Anders Aslund, pe Twitter.

Potrivit lui, „vinovatul evident” pentru aceste explozii pare să fie Direcția Principală de Cercetare Subacvatică a Rusiei (GUGI în rusă), parte a ministerului apărării.

Vinovatul evident pentru exploziile Nord Stream pare să fie GUGI (Glavnoe Upravlenie Glubokikh Issledovanii) din Sankt Petersburg, care are mini-submarine (cunoscute din incursiunile submarinelor sovietice în Suedia”, a mai scris Aslund.

Potrivit lui Rusia „răspândește războiul”, iar NATO ar trebui să dezvolte o forță de răspuns, ce mai potrivită momentan fiind ajutarea Ucrainei.

Aceste explozii sugerează că Rusia răspândește războiul, dar doar la granița NATO (Danemarca) și în curând va fi (adresat) NATO (Suedia). Această operațiune răspândește teama că și alte cabluri și conducte vor fi aruncate în aer. Gazoductul norvegiano-polonez a fost deschis ieri... Prin urmare, NATO trebuie acum să dezvolte o forță de răspuns pentru a echilibra GUGI al Rusiei, ceea ce va fi costisitor. Ar fi mult mai eficient să trimitem mai multe arme și bani în Ucraina. Face-ți asta mai întâi!”, a recomandat economistul suedez.

Anders Aslund: Aceste explozii sugerează că Rusia răspândește războiul FOTO EPA-EFE
Anders Aslund: Aceste explozii sugerează că Rusia răspândește războiul FOTO EPA-EFE

Reamintim că trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Seismologii din Danemarca şi Suedia înregistraseră luni explozii puternice în zona respectivă.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz. 

Autoritățile daneze și germane investighează această situație, suspectând că a apărut în urma unor acte de sabotaj, Uniunea Europeană susținând această versiune.

De altfel, CIA (Agenția Centrală de Informații) a avertizat acum câteva săptămâni Germania în privința unor posibile atacuri asupra conductelor de gaze din Marea Baltică. 

GUGI (Unitatea Militară 40056) a fost înființat în 1976, fiind responsabilă de „ingineria subacvatică”. Unitatea, care folosește submarine, se ocupă de punerea în funcțiune a cablurilor de comunicații, instalarea senzori de mișcare și colectarea epaveloe navelor, aeronavelor și sateliților de pe fundul mării, scafandrii lor acționând char și la 3000-6000 de metri adâncime, conform globalsecurity.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite