CIA a avertizat Germania în privința unor acte de sabotaj împotriva gazoductelor Nord Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CIA (Agenția Centrală de Informații) a avertizat acum câteva săptămâni Germania în privința unor posibile atacuri asupra conductelor de gaze din Marea Baltică, scrie „Der Spiegel”.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Avertismentul CIA datează din vară, precizează ziarul german, care citează o sursă anonimă apropiată dosarului.

Întrebat în legătură cu acest avertisment, un purtător de cuvânt al Guvernului german a refuzat să facă comentarii.

Trei fisuri au fost constatate la gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care transportă gaze din Rusia spre Germania prin Marea Baltică.

Autoritățile daneze și germane investighează această situație, suspectând că a apărut în urma unor acte de sabotaj.

„Nu sunt un accident”, a declarat premierul danez Mette Frederiksen.

Guvernul danez estimează că scurgerile de gaze provenite în urma fisurilor de la conducte - neoperaţionale, dar umplute cu gaze - vor dura „cel puţin o săptămână”.

Potrivit Institutului suedez pentru seismologie, explozii subacvatice au fost înregistrate înainte de începerea scurgerilor din gazoducte, „cel mai probabil din cauza unor detonări”.

Uniunea Europeană crede de asemenea în versiunea unui sabotaj. „Uniunea Europeană este îngrijorată profund de avariile de la gazoductele Nord Stream 1 şi 2 care au avut ca rezultat scurgeri în apele internaţionale ale Mării Baltice. Aceste incidente nu sunt o coincidenţă şi ne afectează pe toţi”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

El a precizat că toate informaţiile disponibile indică faptul că scurgerile de gaze din Marea Baltică sunt rezultatul unui act deliberat.

„Vom sprijini orice investigaţie menită să ducă la o clarificare deplină asupra a ceea ce s-a întâmplat şi de ce şi vom lua măsuri suplimentare pentru a ne creşte rezistenţa în securitatea energetică. Orice perturbare deliberată a infrastructurilor energetice europene este total inacceptabilă şi va face obiectul unui răspuns viguros şi unit”, a subliniat Borrell.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite