VIDEO INTERVIU Comisar UE pentru Combaterea Schimbărilor Climatice, Connie Hedegaard: România nu mai vrea să stea în afara discuţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflată la Bucureşti pentru o vizită oficială, Comisarul UE pentru combaterea schimbărilor climatice, Connie Hedegaard, a demonstrat într-un interviu pentru ziarul Adevărul cum se poate exploata potenţialul economic al unei politici energetice mai „inteligente“.

Oficialul european a pledat pentru rezolvarea diferitelor crize ale Europei, argumentând, în acelaşi timp,  că acţiunile în domeniul climatic nu sunt un lux, ci o necesitate şi o oportunitate pentru investiţii.

„România nu mai vrea să stea la marginea acestor discuţii în Europa. Cred, de asemenea, că economiştii au analizat ce fel de beneficii vor fi aduse societăţii româneşti şi competivităţii, dacă aţi fi mai eficienţi în domeniul energiei. Aici este „cârligul“ principal. Miniştrii voştri văd potenţialul“, a declarat Comisarul Hedegaard.

Înalta reprezentantă a Comisiei Europene a motivat importanţa implementării unei politici UE în domeniul prevenirii şi soluţionării efectelor dezastrelor naturale, precum inundaţiile, cauzate de schimbările climatice. „Am invitat companiile de asigurări să îşi asume responsabilitatea în cazul dezastrelor şi să găsească soluţii pentru compensaţii“ a spus Hedegaard.

Connie Hedegaard insistă că Europa trebuie să îşi eficientizeze consumul de energie, prin găsirea unor metode alternative, care să ducă la reducerea costurilor pentru populaţie. „În România, pentru locuinţe folosiţi de opt ori cantitatea de energie pentru încălzire, faţă de media statelor mai vechi din UE. Acestea sunt exact facturile pe care românii, europenii, nu trebuie să le plătească, dacă am avea nişte politici ceva mai bine-gândite“, a afirmat Comisarul UE.

Comisiarul pentru Schimbări Climatice a expus câteva oportunităţi de finanţare pe care statele membre, implicit România, le au la dispoziţie pentru a lua măsuri în acest domeniu, dar şi pentru a atrage investiţii.    

EXCLUSIV Connie Hedegaard, Comisar european pentru Combaterea Schimbărilor Climatice, în dialog cu Cristian Unteanu

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite