Neelie Kroes, comisarul pentru Agenda Digitală: Roamingul e învechit, trebuie închis pentru a avea o Europă unită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neelie Kroes, comisar european pentru Agenda Digitală, vrea dispariţia roaming-ului. FOTO Adevărul
Neelie Kroes, comisar european pentru Agenda Digitală, vrea dispariţia roaming-ului. FOTO Adevărul

La Bucureşti a început evenimentul Future Communities / Open Innovation Fair, primul dedicat inovaţiei şi tehnologiei pentru dezvoltarea comunităţilor din România. La acesta a participat şi Neelie Kroes, vicepreşedinte Comisia Europene şi comisar european pentru Agenda Digitală. Ea a vorbit despre dispariţia tarifelor de roaming, de ce este important ca acest sistem să nu mai existe, dar şi despre dezvoltarea României.

Neelie Kroes şi-a axat discursul pe dezvoltarea tehnologică realizată în toată Europa, deoarece un continent care vrea o unire a statelor sale nu poate avea planuri diferite per state membre. Serviciul roaming l-a caracterizat ca fiind învechit, neadaptat vremurilor.

„Vom scăpa de roaming, e de modă veche, nu e în tandem cu ideea unei Europe fără graniţe şi conectată la toate statele sale. Cât despre utilizatori, trebuie să-i apărăm, să existe o politică în acest sens. să le livrăm ceea ce doresc şi ceea ce se aşteaptă să primească pentru banii plătiţi“, a spus aceasta.

Despre tehnologie şi digitalizarea lumii a spus că deja nu mai e vorba de o dezbatere pro sau contra acestui trend, ci de un fapt de viaţă. „Ar trebui să ne asigurăm că asta nu ne dezbină societatea. Trebuie să discutăm despre Europa ca despre un teritoriu conectat la fiecare parte a sa, şi nu despre cum oamenii nu pot avea acces la această lume pe care o creează tehnologia“, a afirmat comisarul pentru Agenda Digitală.

Mai mult, în viziunea sa, nu ar trebui să existe o eră digitală separată pe criterii economice, de vârstă sau de locul în care se regăsesc utilizatorii. „Este o evoluţie, una comparatibilă cu ceea ce a fost Revoluţia Industrială“.

future communities prima zi foto razvan baltaretu/adevarul

Kroes a mai menţionat şi faptul că există o rată a şomajului destul de mare în rândul tinerilor, asta în ciuda faptului că în IT&C există un potenţial foarte mare. „Şomajul ajunge şi la 64% în anumite ţări membre. Chiar dacă asta nu se întâmplă încă în România, procentul e mare. Şi mai este şi recesiunea economică la mijloc. Vorbim despre toţi aceşti oameni care pot împinge lucrurile mai departe. Sunt foarte mulţi inventatori, iar unii dintre ei sunt speranţa şi gloria pentru a rezolva probleme“, a explicat Kroes. În aceeaşi idee, a spus că educaţia în domeniul programării ar trebui să înceapă încă de când elevii sunt în primele clase.

Dan Turturică, jurnalist „România liberă“ şi moderatorul evenimentul, a întrebat-o pe Kroes care sunt sfaturile pe care le-ar da României în dezvoltarea agendei digitale. „Finanţările sunt limitate, o fi cerul limita, dar trebuie să ai clar definite priorităţile. Proiectele depind de toate ministerele, de al Educaţiei, al Societăţii Informaţionale, şi altele. Trebuie alese clar oportunităţile şi mers pe acelea“, a afirmat aceasta.

Hai să discutăm, ne găseşti pe Facebook - Tech Adevărul

Află mai multe: 

Cum se vede viitorul digital al României? Guvernul plănuieşte investiţii în IT&C de aproape un miliard de euro până în 2020

Future Communities: Cum poate dezvolta eGuvernarea comunitatea şi ţara? Exemplele locale şi internaţionale

Future Communities: inovatorii României se adună la Bucureşti, în cadrul unui eveniment deschis publicului

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite